Gartner: bijna tien procent van alle verkochte smartphones ondersteunt 5G in 2021
29-01-2018 | door: Wouter Hoeffnagel

Gartner: bijna tien procent van alle verkochte smartphones ondersteunt 5G in 2021

2,28 miljard PC's, tablets en mobiele telefoons zijn in 2017 verscheept. Dit aantal stijgt in 2018 naar verwachting met 2,1% tot 2,32 miljard apparaten. Naar verwachting ondersteunt 9% van alle verkochte smartphones in 2021 5G.

Dit meldt Gartner. Het onderzoeksbureau verwacht dat de groei in het aantal verscheepte units in 2018 vooral te danken is aan twee markten:

  • De markt voor mobiele telefoons onder leiding van het high-end smartphonesegment. 
  • De premium ultramobile markt waarin dunne en lichtgewicht Apple en Microsoft Windows 10 apparaten voor een groeiende vraag zorgen.

Uitdagingen

"Consumenten kunnen kiezen uit veel technologieën, wat twee belangrijke uitdagingen oplevert voor vendoren. De eerste is concurreren voor een aandeel van de portemonnee, gezien het aantal apparaten waarvan consumenten eigenaar zijn. De tweede is het leveren van waarden en behouden van relevantie - het aanbieden van het juiste apparaat aan het juiste publiek", legt Ranjit Atwal, onderzoeksdirecteur bij Gartner. "We zullen meer kopers zien focussen op waarde in plaats van slechts prijs, en hierdoor duurdere apparaten overwegen."

Gartner verwacht dat het aantal verscheepte PC's in 2018 met 5,4% zal afnemen. De daling is het grootste bij notebooks (6,8%). De markt voor premium ultramobile apparaten zal de enige zijn in het PC-segment dat in 2018 groei laat zien. Zonder dit segment zou het totaal aantal verscheepte PC's afnemen. "De kosten van DRAM zijn sinds juni 2016 verdubbeld. PC-fabrikanten hebben de prijzen van PC's sinds de eerste helft van 2017 verhoogd", zegt Atwal. "Deze trend zet waarschijnlijk in 2018 door, totdat de kostentrend van DRAM wordt doorbroken."

gartner-worldwide-device-shipments-2016-2019.png

Verkoop van smartphones neemt toe

Het aantal verscheepte mobiele telefoons neemt in 2018 naar verwachting met 2,6% toe tot 1,9 miljard units. Gartner verwacht dat de verkoop van smartphones in 2018 met 6,2% zal groeien, waarmee smartphones goed zijn voor 87% van alle verkochte mobiele telefoons. "We verwachten dat de verkoop van Apple smartphones in 2018 harder zal groeien dan het gemiddelde in de markt, doordat de lancering van nieuwe modellen de vervangingscycli zullen versterken", aldus Roberta Cozza, onderzoeksdirecteur bij Gartner.

Smartphonefabrikanten zullen in 2018 volgens het onderzoeksbureau de focus leggen op het leveren van aantrekkelijke persoonlijke ervaringen via on-device (AI) virtuele persoonlijke assistenten en natuurlijkere gebruikersinterfaces. Daarnaast zetten zij in op biometrie en de doorontwikkeling van displays en camera's van de apparaten. Gartner verwacht dat deze ontwikkelingen deels zullen worden geïntroduceerd op het Mobile World Congress 2018 in Barcelona, dat van 26 februari tot 1 maart 2018 plaatsvindt. Executive People en Dutch IT-channel zijn mediapartner van dit event.

5G

Tot slot verwacht Gartner dat 5G smartphones in 2019 op de markt zullen komen, aangezien in dit jaar de uitrol van 5G-netwerken van start zal gaan in de eerste landen, waaronder de Verenigde Staten en Zuid-Korea. "We voorspellen dat in 2021 9% van alle verkochte smartphones 5G zal ondersteunen", zegt Cozza. "Over het algemeen zal 5G een significante drijver zijn voor video- en streamingdiensten, aangezien het zorgt voor snellere uploadsnelheden en ondersteuning van nieuwe AI-toepassingen."

Terug naar nieuws overzicht
Hardware