Om gebruik te maken van de Youtube player moet u Analytische en functionele cookies toestaan.

Wijzig cookie voorkeuren
02-02-2018 | door: Redactie
Deel dit artikel:

LoRa helpt IT-business bij het bouwen van eigen draadloos IoT netwerk

LoRa Alliance voorzitter Geoff Mulligan woonde de The Things Conference bij in Amsterdam, waar een LoRaWAN Developers Conference werd georganiseerd door The Things Network. Dutch IT-channel hoofdredacteur en Tech Business Watcher Witold Kepinski sprak in een video interview met Geoff over de nieuwste LoRa ontwikkelingen die low-power wide-area netwerken mogelijk maken voor de IoT en hoe de LoRa Alliance de ontwikkelaar en kanaalpartnercommunity ondersteunt.

Geoff Mulligan is een Amerikaanse computerwetenschapper die embedded internettechnologie en 6LoWPAN ontwikkelde. Hij is voorzitter van de LoRa Alliance, was eerder oprichter en voorzitter van de IPSO Alliance, is consultant op het internet der dingen en werd in 2013 benoemd tot Presidential Innovation Fellow.

LoRaWAN (Long Range Wide Area Network) is een specificatie voor een telecommunicatienetwerk geschikt voor langeafstandscommunicatie met weinig vermogen. De technologie wordt gebruikt voor machine-to-machinecommunicatie (internet der dingen).

De architectuur bestaat uit gateways, netwerkservers en applicatieservers. Er worden RF-chips van Semtech gebruikt die een spread spectrum uitzenden. De Nodes versturen een versleuteld bericht via radio. In Europa is deze frequentie 868 MHz. Dit bericht wordt ontvangen door de gateway. De gateway is verbonden met het internet en stuurt het bericht door naar de netwerkservers. De berichten kunnen worden opgehaald door een applicatieserver. Die kan bepalen of er data teruggezonden moet worden, of de data opslaan in een database. Een webserver fungeert als interface voor de Node.

Een Node is een klein apparaat of microcontroller dat verbonden is met LoRaWAN, bijvoorbeeld een Arduino of Raspberry Pi. Nodes worden gebruikt om meetgegevens te verzamelen, bijvoorbeeld over een bijenkast. De microcontroller communiceert met een LoRa-module.

Terug naar video overzicht