Witold Kepinski - 02 februari 2018

KPN zegt goed bezig te zijn met nieuwe technologie

KPN zegt goed bezig te zijn met nieuwe technologie image

KPN investeert fors in zijn netwerken, infrastructuur en onderliggende systemen. Hierbij is 1,1 miljard euro voor uitgetrokken. Mede daardoor moet de klanttevredenheid stijgen. Rond de publicatie van de jaarcijfers gaf het topmanagement van KPN aan Dutch IT-channel een kijkje onder de motorkap op De Coolste Baan van Nederland in het Amsterdamse Olympisch Stadion.

KPN CTO Tom Poelhekken zegt dat de innovaties in een aantal stappen wordt uitgevoerd. De eerste stappen vinden plaatst op het access netwerk met technologieën voor Internet of Things (Lora, narrowband, LTE-M, 4G), 5G en een verticale markt benadering zoals de zorg en automotive.

Virtualisatie

Verder wordt het core netwerk van KPN vereenvoudigd met cloud, virtualisatie toepassingen zoals Network Function Virtualization (NFV) en Software Defined Networking (SDN). Inmiddels heeft KPN een decentralisatie van zijn landelijk netwerk doorgevoerd waarbij in Nederland een Content Delivery Network (CDN) ontstaat met 161 locaties. Hierdoor ontstaat volgens KPN een krachtig netwerk die aan klanten kan worden geboden voor snelle afhandeling van data verkeer met een lage latency en een hoge performance.

5G

KPN COO Joost Farwerck oppert in samenwerking met andere soortgelijke partijen een snelle uitrol van 5G. Nu is de planning langzaam en dan is niet best voor de concurrentiepositie van Nederland. Om 5G sneller in te voeren wil KPN en zijn concullega’s gebruik maken van het 3,5-GHz band (3400 – 3800 MHz) die in de EU standaard wordt gebruikt voor 5G. Het 3,5 GHz band netwerk in Nederland is echter nu in handen van Defensie en het gebruik van de band is in grote delen van Nederland verboden. Zodra dat netwerk wordt vrijgegeven zal KPN 5G onder andere gaan inzetten in steden, platteland app toepassingen, transport & logistiek en de automotive business.

Open Source

Bouke Hoving, director Networks & IT bij KPN, spreekt van een ‘digital technology reset’. KPN positioneert zich hierbij als ‘great tech company’ rond digitale transformatie die van binnenuit is vormgegeven. Hierbij wordt onder andere samengewerkt met Facebook, Netflix en het Chinese Tencent. Hoving zegt bij de innovaties veel te gebruiken van slimme developers en open source. Zo wordt Red Hat OpenStack ingezet voor de nieuwe virtual Network Services for Business Market dienst (vCPE LE) die gebruikt kan worden door organisaties met veel bijkantoren/locaties, zoals de retail. Met deze dienst kan razendsnel en tegen lage kosten IT-omgevingen op een locatie worden opgezet.

Bekijk op deze link de video van de KPN Technology update.

Door: Witold Kepinski

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!