Witold Kepinski - 06 februari 2018

Ebay vervangt Paypal voor Adyen

Ebay vervangt Paypal voor Adyen image

Ebay wisselt zijn lang bestaande premiumbetaalpartner Paypal in voor de Nederlandse betalingsdienstaanbieder Adyen. De bedrijven willen gezamenlijk een nieuw betalingssysteem ontwikkelen dat Ebay een verreikende controle geeft over de transacties.

Volgens Ebay wordt Ayden officieel de voorkeursbetaaloplossing van het online veilinghuis vanaf medio 2020, wanneer de huidige samenwerking met Paypal afloopt. Tegen 2021 wil eBay het merendeel van zijn klanten op de marktplaats al hebben omgezet naar het nieuwe systeem.

Hoewel Ebay onafhankelijker wil worden van Paypal en zijn positie boven Amazon wil versterken, belooft het bedrijf klanten ook veel voordelen van overstappen. Verkopers kunnen bijvoorbeeld profiteren van eenvoudigere prijsmodellen, waardoor de transactiekosten dalen. 

Tegelijkertijd benadrukt Ebay dat Paypal een belangrijke partner zal blijven en dat klanten tot in 2023 op zijn minst een betaling als een mogelijke optie moeten worden aangeboden. Niettemin vormt de stap een beslissend keerpunt voor beide voorheen nauw verbonden partijen. Ebay had Paypal in 2002 gekocht voor 1,5 miljard dollar en vervolgens 13 jaar later, als een onafhankelijk bedrijf, teruggebracht naar de aandelenmarkt. Hoewel Paypal's afhankelijkheid van Ebay, waarvan ongeveer een derde van de transacties afkomstig was, sindsdien aanzienlijk is afgenomen, mede dankzij samenwerkingsverbanden met andere betalingsdiensten van Apple, Google en de twee kaartbetalingsaanbieders, MasterCard en Visa.

Adyen heeft klanten zoals Uber, Netflix en Spotify.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!