Grote Xerox aandeelhouders willen verkoop beletten

13-02-2018 | door: Witold Kepinski

Grote Xerox aandeelhouders willen verkoop beletten

Twee grote aandeelhouders van Xerox willen de geplande verkoop van het Amerikaanse bedrijf aan het Japanse Fujifilm beletten. Beleggers Carl Icahn en Darwin Deason, die samen ongeveer 15 procent van de aandelen van Xerox bezitten, riepen andere aandeelhouders op om de voorgestelde deal af te wijzen. Xerox zou veel meer naar de aandeelhouders kunnen brengen als een onafhankelijk bedrijf, zo is hun argument.

Fujifilm neemt een belang van 50,1 procent in printing en copier leverancier Xerox. Deze deal heeft een waarde van 6,1 miljard dollar. Door deze overeenkomst wordt Xerox met joint venture-dochter Fuji Xerox gecombineerd tot een grote speler in de printing markt. Dit leidt tot een optimalisatie waarbij 10.000 banen verdwijnen bij de bestaande Fuji Xerox-entiteit.

De twee investeerders eisen echter dat de joint venture wordt ontbonden en dat de Xerox directie wordt vervangen voor een nieuwe. Vooral Icahn is berucht in dit soort acties omdat hij aandeelhouder is en expert is in het onder druk zetten managers om meer geld voor aandeelhouders te onttrekken.

Indien de verkoop wel doorgaat onstaat er een gecombineerd bedrijf die een wereldwijde speler wil worden in innovatieve printtechnologieën en intelligente werkoplossingen, met een jaaromzet van 18 miljard dollar en leidende posities in belangrijke geografische regio's. Het gecombineerde bedrijf heeft een dubbel hoofdkantoor in Norwalk, CT en Minato, Tokyo, Japan. Het behoudt de iconische "Xerox" en "Fuji Xerox" -merken binnen zijn respectievelijke bedrijfsregio's.

De overname komt overigens niet onverwacht. Xerox heeft al langer moeite om nieuwe inkomsten te vinden om de krimpende markt aan printers en kopieerapparaten op te vangen. Het bedrijf maakte het voorbije kwartaal 196 miljoen dollar (157 miljoen euro) verlies.

Terug naar nieuws overzicht