Redactie - 17 februari 2018

Dit is het jaar van multicloud

Dit is het jaar van multicloud image

Vijf jaar geleden was het nog vergezocht om te pleiten voor de groeiende populariteit van de cloud. Dit jaar verwachten we een exponentiële groei in het gebruik van multicloud. Met de voorspelling van Gartner dat multicloud een wijdverspreide strategie wordt voor 70% van alle organisaties in 2019, kunnen we stellen dat 2018 het jaar is dat multicloud mainstream wordt.

Waar staat ‘multi’ voor in multicloud
De term ‘multicloud’ staat voor alle digitale omgevingen waarbij twee of meer cloudplatformen worden gebruikt. In de breedste zin van het woord kan dit refereren naar alle mogelijke combinaties van publieke clouds (zoals Microsoft Azure, Google Cloud Platform of Amazon Web Services), privéclouds (aangedreven door bijv. OpenStack, Kubernetes, Microsoft Hyper-V of VMware) of privéservers.

De voordelen van meerdere clouds
Verschillende cloudproviders hebben ieder hun eigen unieke expertise ontwikkeld. Hierdoor trekken ze verschillende soorten bedrijven aan, afhankelijk hun behoeftes. Andere redenen om voor multicloud te kiezen zijn:

Interne keuzevrijheid – In tegenstelling tot de beperkingen van één cloudplatform voor een hele organisatie, biedt multicloud de flexibiliteit om een passende clouddienst te gebruiken per afdeling. Hierdoor vervult multicloud de specifieke behoeftes van specifieke workstreams.

Niet gebonden aan één aanbieder – Bij het gebruik van een enkele cloudaanbieder, ontstaat het risico dat een organisatie voor onverwachte prijsverhogingen of dienstaanpassingen komt te staan. Door te investeren in meerdere cloudaanbieders is er meer keuze in de verdeling van cloudapplicaties en worden deze risico’s verkleind.

Vergrote geografische flexibiliteit – De grote cloudaanbieders hebben ieder een groot aantal datacentra verspreid over verschillende landen en continenten. Een multicloudstrategie heeft als voordeel dat organisaties eenvoudiger kunnen beslissen over de locatie van de gebruikte datacentra, terwijl ze nog altijd toegang hebben tot een globaal toegankelijk cloudplatform.

Verminderde risico op schade – Wanneer een organisatie meerdere clouds op de juiste manier toepast, wordt het risico op downtime als gevolg van storingen geminimaliseerd.

Veranderingen op komst
Deze voordelen spelen een grote rol in de adaptatie van multicloudstrategieën in 2018. Serviceproviders spelen er steeds meer op in door diensten aan te bieden die aansluiten op de multicloudbehoeftes van de klant. Deze trend is in 2017 reeds in gang gezet. Zo heeft Microsoft Azure ondersteuning gekregen voor blokchain applicaties en AWS heeft Kubernetes geïntegreerd om te kunnen concurreren met Google, de marktleider op het gebied van Kubernetesdiensten.

Naast een groei in de toepassing van multicloudstrategieën, zullen we in 2018 twee belangrijke trends zien:

As-a-service aanbod van multicloud

De groeiende interesse in de voordelen van multicloud zorgt er tegelijkertijd voor dat IT-professionals en beleidsmakers beslissingen moeten nemen over de toepassing, het beheer en de beveiliging van meerdere clouds tegelijkertijd. Hoe verbinden ze de verschillende platformen naadloos met elkaar zonder af te doen aan de kracht van de afzonderlijke platforms of de kostenefficiëntie? Het antwoord daarop is ‘multicloud as-a-service’. Deze toepassing bundelt servicemanagement, applicatie-integratie, multicloudbeveiliging en modernisatie in één enkele dienst.

 Het belang van security

In 2017 stond cybercrime centraal dankzij cyberaanvallen zoals WannaCry en Petya/NotPetya. Als multicloud gemeengoed wordt, neemt ook de noodzaak toe om controle en inzicht te hebben in alle data om de veiligheid te kunnen garanderen. Als GDPR wordt toegepast, kunnen bedrijven binnenkort aansprakelijk gesteld worden voor het beschermen van data en zwaar beboet worden als het mis gaat. Daarnaast telt de reputatieschade die een organisatie in zo’n geval oploopt ook mee.

Wij begeven ons in het jaar van multicloud, mede dankzij een verbetering van de technologieën die bedrijven ondersteunen in het beheren en beveiliging van clouddiensten. In deze tijden van transformatie, zullen bedrijven de trends op de voet moeten volgen om slagvaardig en innovatief te blijven.

Bert Stam, General Manager Benelux van Rackspace

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!