Redactie - 21 februari 2018

Giant ICT zorgt voor virtualisatie werkplekken en HPE cloud infrastructuur

Om snel en flexibel in te kunnen spelen op de groei van de organisatie, koos funderingsspecialist Van ‘t Hek Groep voor virtualisatie van de werkplekken en een cloud infrastructuur op basis van HPE. De nieuwe omgeving biedt continuïteit en flexibiliteit. Dankzij de strategische samenwerking met HPE Silver Partner Giant ICT kan de Van ‘t Hek Groep zich richten op haar corebusiness.

De Van ’t Hek Groep is totaalaanbieder op het gebied van funderingstechnieken. Met 320 medewerkers kan deze funderingsspecialist het gehele traject verzorgen van ontwerp tot uitvoering van ‘eigenlijk alles wat verticaal de grond in gaat’. Jurian Borst is als beleidscontroller verantwoordelijk voor onder andere ICT. Hij heeft het bedrijf in de twaalf jaar dat hij hier werkt een enorme groei zien doormaken. “Eerst deden we alles zelf op IT-gebied en stond ook alle hardware hier in het pand. Dat past ook bij onze organisatie; we doen het liefst alles zelf. Maar gezien de enorme groei, onder meer door overnames, stonden we op een gegeven moment voor de keuze: intern uitbreiden of uitbesteden. Vanuit bedrijfszekerheid kozen we voor uitbesteden. We wilden echt stappen maken op IT-gebied. Er komt zoveel bij kijken tegenwoordig, dat is veel te specialistisch, dat moet je niet zelf willen doen.”

Virtuele werkplekken

“We werkten samen met een klein IT-bedrijf, maar misten advies en ondersteuning op strategisch vlak.” Met Giant ICT had Borst het vertrouwen om de stappen te zetten richting uitbesteden. Giant ICT nam het beheer van de omgeving over. Een tweede stap was de virtualisatie van de werkplekken, gebaseerd op VMware. Borst: “Gezien de groei en expansie van ons bedrijf, ook internationaal, moet iedereen overal kunnen werken op de eigen werkplek. Data moeten overal en altijd beschikbaar zijn.” Onder grote druk kreeg Giant ICT de desktopvirtualisatie voor elkaar, net op tijd om zo bij te dragen aan een groot project in Londen. “Binnen een paar dagen hadden alle nieuwe collega’s een volledig ingerichte werkplek en konden ze volledig functioneren op ons centrale netwerk. Dat was zonder virtualisatie nooit zo snel gelukt,” vertelt Borst.

Snel en flexibel

Twaalf jaar geleden hadden we 26 werkplekken, in 2010 waren dat er al 90 en nu zitten we op 160 werkplekken,” zo illustreert Borst de enorme groei van de organisatie. “Hoe hard we exact verder groeien, kan ik ook niet voorspellen, maar dat we een groeiambitie hebben is duidelijk. Daar moet onze IT-omgeving op in kunnen spelen.” Om continuïteit en flexibiliteit te garanderen, is de bestaande infrastructuur door Giant ICT vervangen door een private cloud infrastructuur op basis van HPE. De apparatuur staat in de datacenters van The Datacenter Group in Amsterdam en Delft. De HPE C7000 blade servers garanderen hoge performance en beschikbaarheid en zorgen voor een schaalbare omgeving. Het aantal gebruikers kan snel en makkelijk worden uitgebreid. Borst vindt het prettig dat Giant ICT de omgeving op basis van HPE heeft opgebouwd. “Ik vind het belangrijk om met één merk te werken, zodat alles goed op elkaar is afgestemd en goed met elkaar communiceert. Dat kan met HPE, omdat zij een heel breed portfolio bieden. Dit zorgt voor de continuïteit en flexibiliteit die onze organisatie nodig heeft.”

Datagroei

Niet alleen het aantal gebruikers groeit, ook de data binnen de organisatie neemt toe. “We zijn meer en meer een kennisorganisatie aan het worden met een adviserende rol. Ook dat stelt eisen aan de beschikbaarheid en opslagcapaciteit van de omgeving. Denk aan 3D-tekeningen voor werktuigbouw en complete bestekdocumenten. Er zit ook een juridisch element aan; we moeten zaken op een bepaalde manier registreren en opslaan voor langere tijd.” Omdat het storageplatform van een ander merk niet meer ‘praatte’ met de servers, is dat ook vervangen. Gekozen is voor HPE 3PAR Storage.

Strategische partner

Ook het beheer is volledig in handen van Giant ICT. Zo heeft Borst er geen omkijken naar. “En dat is precies de bedoeling. Eigenlijk is IT steeds meer een hygiënefactor; het moet gewoon goed werken.” Duidelijk is dat IT een steeds belangrijkere rol speelt binnen de Van ’t Hek Groep. “We hebben echt een voorsprong op andere bedrijven. Zo zijn we als enige funderingsbedrijf in Nederland in staat om zoveel verschillende funderingstechnieken op grote schaal uit te voeren.” De samenwerking met Giant ICT omschrijft Borst als een strategisch partnerschap. “Wij geven de richting aan van wat we vanuit de business nodig hebben. Vervolgens geeft Giant ICT advies over mogelijke oplossingen, maakt een strategisch plan en voert het uit in projectvorm. Zo hebben we al verschillende projecten op een prettige wijze succesvol afgerond. Giant ICT is voor ons echt een strategische partner die ook proactief meedenkt. Dat is ook wat we van onze IT-partner nodig hebben.” Ook over de keuze om de IT te outsourcen is Borst tevreden. “Het grootste voordeel is dat we nu beschikken over specialistische kennis en ervaring. De ontwikkelingen gaan zo snel, dat kun je niet allemaal in huis hebben. Door de samenwerking met Giant ICT kunnen wij onze focus hebben op onze corebusiness in plaats van op ICT.”

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!