Klanten doen meer met bestaande IT-investeringen en breiden cloudinitiatieven uit
21-02-2018 | door: Redactie

Klanten doen meer met bestaande IT-investeringen en breiden cloudinitiatieven uit

De start van elk nieuw jaar is voor velen een moment van bezinning. Om te weten te komen wat dit jaar voor onze klanten een topprioriteit is, vroegen we meer dan 400 klanten wereldwijd naar hun prioriteiten, uitdagingen, budgetten, cloudstrategieën en plannen voor de adoptie van opkomende technologieën, aldus het Red Hat Tech Outlook 2018 onderzoek.

Uit onderzoek van vorig jaar blijkt dat de meeste respondenten bezig waren met digitale transformatie en het onderzoeken van de mogelijkheden om hun investeringen te verleggen naar moderne infrastructuur en applicaties. Ten opzichte van voorgaande jaren lijkt er nu een verschuiving plaats te vinden in de denkwijze van respondenten. Zij blijken meer te doen met bestaande IT-investeringen, terwijl anderen meer nadruk leggen op de rol van cloudinitiatieven in hun organisatie.

Dit is wat we van de Red Hat Global Customer Tech Outlook 2018 hebben geleerd:

IT-uitgaven verschuiven

Hoewel de uitgaven in 2017 gericht waren op het optimaliseren van bestaande IT, zijn de meeste respondenten van plan om meer budget uit te geven aan: het leveren van cloudinfrastructuur en -diensten (36%); het integreren van gegevens en applicaties (76%) en het ontwikkelen en inzetten van moderne applicaties (30%)

Cloudinitiatieven worden in 2018 naar verwachting populairder en meer volwassen. Net als in 2017, wordt de financiering van cloudinfrastructuur ook voor 2018 genoemd als een van de belangrijkste investeringen (36%), met een voorkeur voor hybride en multi-cloud. De meeste organisaties (61%) definiëren hun cloudinfrastructuurstrategie als hybride. Dit in tegenstelling tot vorig jaar toen er een splitsing was tussen hybride (30%) en private cloud (38%).

Hoewel de hybride cloud de populairste strategie is, gaan sommige respondenten verder dan hybride coördinatie en richting workload-portability in meer dan één cloud, waarbij ze gebruikmaken van multi-cloudstrategieën voor hun apps. Ongeveer 37% van de organisaties uit het onderzoek is op weg naar een toekomst met meerdere clouds. Sommige hebben in 2018 al een multi-cloudinfrastructuur geïmplementeerd en andere hebben het in de planning.

Modernisering van bestaande IT-investeringen is voor velen nog steeds een topuitdaging (en prioriteit)

Uit het onderzoek komt naar voren dat de meeste organisaties in 2017 bezig waren met hun digitale transformatie. Dit jaar hebben de uitdagingen die samenhangen met het optimaliseren en moderniseren van bestaande IT-investeringen prioriteit. Maar liefst 42 procent van de respondenten zag dit als de belangrijkste uitdaging. Andere belangrijke uitdagingen zijn het verbeteren van de beveiliging (47%), het automatiseren van processen (36%) en de integratie van gegevens, processen en apps (26%). Daarnaast vindt 31 procent van de respondenten het moderniseren van bestaande IT-investeringen een financiële prioriteit.

Bij het bekijken van de resultaten, vielen een paar zaken op:

Eerst moderniseren en dan transformeren – of digitaal transformeren met een andere naam?

Iedereen heeft het over digitale transformatie, maar worden deze initiatieven ook daadwerkelijk uitgevoerd door de meeste organisaties? Verrassend genoeg tonen de onderzoeksresultaten aan dat slechts 19 procent van de respondenten zich in 2018 richt op het uitvoeren van digitale transformatie-initiatieven. Het moderniseren van bestaande IT blijft een topuitdaging (42%), waardoor het aannemelijk is dat respondenten zich meer richten op het optimaliseren van hun investeringen en het creëren van een meer agile infrastructuur voordat ze verder gaan met een volledige digitale transformatie. Dat gezegd hebbende, zien we ook dat organisaties de bouwstenen van digitale transformatie implementeren. Ze doen dat met investeringen in integratie, cloudinfrastructuur en moderne apps. Wellicht is dat een goede indicatie dat enterprise-klanten tegenwoordig simpelweg op deze manier moderne services leveren – daar is geen transformatielabel voor nodig.

Opkomende technologieën zijn precies dat — nog steeds in opkomst.

Meer dan 50 procent van de respondenten geeft aan geen plannen te hebben om oplossingen te implementeren of onderzoeken met kunstmatige intelligentie (AI) of machine learning (ML). Iets meer dan 40 procent zegt hetzelfde over het Internet of Things (IoT). Voor de meeste IT-organisaties zijn deze opkomende technologische gebieden nog steeds in opkomst en geen topprioriteit in 2018. Naarmate upstream opensource-innovatie deze gebieden verder ontwikkelt, verwachten we dat adoptieplannen in volgende onderzoeken meer gestalte zullen krijgen.

Cloudstrategieën

Een derde van de respondenten zegt dat hun organisatie geen cloudstrategie gedefinieerd heeft. Dit kan een aanwijzing zijn dat zakelijke klanten nog steeds kritisch kijken naar het voortdurend ontwikkelende cloudlandschap. Voor IT-leiders die een cloudstrategie gedefinieerd hebben, zien we dit als een indicatie dat ze hun strategie wellicht duidelijker in hun organisatie moeten uitdragen.

We hebben een infographic samengesteld over alle resultaten van de Red Hat Global Customer Tech Outlook 2018. Bekijk die hieronder of download hem hier.

Terug naar nieuws overzicht
Cloud