Redactie - 22 februari 2018

Cybercrime levert 490 miljard euro schade per jaar op

Digitale misdaad kost de wereld steeds meer. De wereldwijde schade is elk jaar 600 miljard dollar, omgerekend bijna 490 miljard euro, oftewel bijna 1 procent van de wereldeconomie. Dat blijkt uit een onderzoek van beveiliger McAfee en onderzoeksbureau CSIS.

In 2014 was de schade 445 miljard dollar (ruim 360 miljard euro). Volgens de onderzoekers worden criminelen steeds geavanceerder. Ook wordt de drempel om zelf crimineel te worden steeds lager. ''Misdaad is efficiënter, minder riskant, winstgevender en nog nooit zo gemakkelijk geweest'', aldus McAfee.

Banken zijn de favoriete doelen van cybercriminaliteit, en overheden zijn vaak nog de gevaarlijkste daders. Rusland is volgens de onderzoekers wereldleider. "Dat laat zien hoe goed hun hackers zijn en hoe ze westerse justitie minachten'', aldus CSIS. Noord-Korea is tweede. Het land steelt virtueel geld en sluist dat dan door naar het bewind. Ook Brazilië, India en Vietnam zijn in opkomst.

Terwijl Rusland, Noord-Korea en Iran zich vooral richten op het hacken van financiële instellingen, houdt China zich vooral bezig met cyberspionage, aldus de onderzoekers.

Over het algemeen worden rijkere landen het zwaarst getroffen, maar de schade is naar verhouding het grootst in de groep landen daar net onder. Zij zijn digitaal heel actief, maar lopen achter op beveiliging.

Gijzelsoftware blijft het belangrijkste wapen van cybercriminelen. Zulke aanvallen kunnen tegenwoordig ook op bestelling worden uitgevoerd. Dat heet ransomware-as-a-service.

In samenwerking met Datanews

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!