Redactie - 22 februari 2018

Openbaar Ministerie partner van The Hague Security Delta

Openbaar Ministerie partner van The Hague Security Delta image

Het Openbaar Ministerie heeft onlangs besloten Premium Partner van The Hague Security Delta (HSD) te worden. Dit meldt Michiel Zwinkels, plaatsvervangend hoofdofficier van justitie (OM), op de sitye van HSD: "Wij vinden dat actieve deelname aan het Nederlandse veiligheidscluster HSD een noodzaak is in een snel veranderende wereld als een waar we nu in leven. Snelle technologische ontwikkelingen in ons dagelijks leven vereisen innovatief denken en publiek-private samenwerking in de strijd tegen cybercriminaliteit en bewustwording. "

Het Openbaar Ministerie (OM) en de rechtbanken vormen samen de rechterlijke macht. Het Openbaar Ministerie beslist wie voor een rechtbank moet verschijnen en over welke aanklacht. Het is het enige orgaan dat kan besluiten iemand te vervolgen. Haar werkterrein is strafrecht. Het hoofdtaak van het Openbaar Ministerie is: onderzoek naar strafbare feiten; overtreders vervolgen en het toezicht houden op de tenuitvoerlegging van vonnissen.

Zwinkels: "Wij geloven dat samenwerking tussen de publieke en private sector de actie tegen cybercriminaliteit zal verbeteren." Het is aangetoond dat cybercriminaliteit een maatschappelijk probleem is geworden in plaats van een meer private aangelegenheid, dus we voelen partnerschappen in de strijd tegen cybercriminaliteit als en partnerschappen rond cyberbeveiliging zijn relevanter dan ooit. "

Blockchain

Daarnaast is het Openbaar Ministerie 'Innovatieplatform Testlab OM' van mening dat het HSD-netwerk, inclusief bedrijven, overheden en kennisinstellingen (zoals universiteiten), een waardevolle bijdrage is om innovatie bij de organisatie te stimuleren. Net als bij Cybercrime vereisen de snelle technologische ontwikkelingen samenwerking in een netwerk. Vorig jaar faciliteerde het 'Innovation Platform Testbed OM' 18 experimenten: van het gebruik van Virtual Reality in de rechtszaal tot Blockchain voor het confisqueren van een auto. Het OM is van mening dat het Testlab met behulp van het HSD-netwerk niet alleen eerdere concepten voor minimaal haalbare producten kan ontwikkelen, maar dat het ook zal helpen met kennis en expertise om het Testlab te begeleiden met de experimenten van dit jaar, zo beweert het OM.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!