Fox-IT lanceert website Overdewiv.nl
23-02-2018 | door: Witold Kepinski

Fox-IT lanceert website Overdewiv.nl

Wat betekent ‘onderzoeksopdrachtgerichte interceptie’? Kan de AIVD straks al ons internetverkeer inzien? De nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv 2017) is op sommige punten technisch zeer complex. Hoe onderscheid je feiten van fictie en ga je goed geïnformeerd het referendum van 21 maart in? Fox-IT lanceert vandaag de website OverdeWiv.nl. Het doel van deze factchecker is om kiezers aan te moedigen zichzelf goed te informeren zodat zij weloverwogen hun stem kunnen uitbrengen.

Over de factchecker

Met de factchecker Overdewiv.nl leert de bezoeker aan de hand van 6 stellingen meer over het meest besproken onderdeel van de nieuwe wet: de onderzoeksopdrachtgerichte interceptie (OOG). Dit is de naam voor een bijzondere bevoegdheid van inlichtingen- en veiligheidsdiensten die met ingang van de nieuwe wet verandert ten opzichte van de oude wet uit 2002. Deze bevoegdheid wordt ook wel aangeduid als sleepnet.

In de factchecker leggen de cyber security experts van Fox-IT de focus op de technische aspecten van deze bijzondere bevoegdheid. Bezoekers kunnen aangeven of de stellingen waar of niet waar zijn. De factchecker geeft geen stemadvies, maar verklaart de technische complexiteit van de wet. Fox-IT doet dat op basis van eigen expertise en maakt zo de technische mogelijkheden en onmogelijkheden inzichtelijk. Natuurlijk is inzicht in de techniek niet de enige factor in een keuze om voor of tegen te stemmen, maar de informatie op deze site kan de bezoeker wel helpen bij het maken van een eigen afweging.

For a more secure society

Bij Fox werken 350 specialisten met een grote passie voor techniek en security. De Wiv is ook bij Fox-IT onderwerp van gesprek: enkele maanden geleden hebben we om die reden een intern debat gehouden over de Wiv. Daaruit bleek dat ook onder de medewerkers de meningen verdeeld zijn. Passie voor techniek en de missie ‘For a more secure society’ zijn de gemene deler en de drijvende veer achter de factchecker. Met de factchecker willen wij iedereen graag helpen de Wiv beter te begrijpen, zodat mensen ook weten waarvoor of waartegen ze stemmen. Daarom hebben zowel voor- als tegenstanders van de wet een bijdrage geleverd aan de website.

Fox-IT wil mensen aanmoedigen zich in te lezen in de wet, en open te staan voor argumenten van zowel voor- als tegenstanders. Met de factchecker levert Fox-IT daar een bijdrage aan. Kijk op www.overdewiv.nl en doe de factchecker.

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Security