Wouter Hoeffnagel - 26 februari 2018

US Supreme Court buigt zich over Microsoft rechtszaak rond Ierse data

Het US Supreme Court start deze week met de behandeling van een rechtszaak tussen Microsoft en het Amerikaanse ministerie van Justitie. De rechtszaak heeft betrekking op gebruikersdata die staat opgeslagen in een Iers datacenter.

Dit meldt Reuters. Het gaat om een rechtszaak die sinds 2013 loopt, toen openbaar aanklagers in de Verenigde Staten (VS) Microsoft vroegen e-mails te overhandigen van een verdachte van drugshandel. Deze data staat echter opgeslagen in een Iers datacenter van Microsoft. De Amerikaanse IT-gigant weigert de data te overhandigen en stelt dat een Amerikaans dataverzoek geen betrekking kan hebben op data opgeslagen in het buitenland. Het Amerikaanse ministerie van Justitie is echter van mening dat die wel het geval is, aangezien Microsoft een Amerikaans bedrijf is.

Een lagere rechter oordeelde in 2014 dat Microsoft de e-mails moest overhandigen aan het ministerie van Justitie. Microsoft ging tegen deze uitspraak in beroep en werd in 2016 in het gelijk gesteld. Hierop stapte het Amerikaanse ministerie van Justitie naar het US Supreme Court om Microsoft alsnog te dwingen de data te overhandigen. Naar verwachting doet de rechter eind juni uitspraak in de zaak.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!