Redactie - 06 maart 2018

Tips over het inhuren en beheren van virtuele teams

Hoe bouw je een Succesvol Virtueel Team? In deze blog beschrijft Eelke Broersma van Inventief over de inhuur en cultuur rond virtuele teams.

Het inhuren en beheren van virtuele teams

Begin bij nieuwe werknemers met een kleine test (kortdurend project)

Je hoeft niet in alle gevallen iemand fulltime aan te nemen. Je kunt proeven van het werken met iemand door ze in te huren voor een klein project, en als het dan klaar is en als je tevreden bent, dan kunnen je hem/haar fulltime in gaan huren. Het is belangrijk dat het doel is iemand fulltime werk te bieden. Als je iemand in deeltijd of voor een tijdelijk project hebt, is hun aandacht verdeeld. Het is goed mogelijk dat parttimers niet altijd beschikbaar zijn, en soms helemaal niet als je ze het hardst nodig hebt. Fulltimers zijn afhankelijk van het bedrijf voor hun levensonderhoud en zullen dan ook eerder op lange termijn met/voor u blijven werken.

Betaal virtuele teamleden goed

Er zijn veel mensen die virtueel willen werken. Veel professionals zijn bereid om een loonsverlaging te maken om zo thuis te kunnen werken. Het is waar dat je goedkopere teamleden online kunt vinden. Toch; als je ze goed betaalt, zorg je ervoor dat het team hard werkt en op lange termijn bij je blijft.

Zoek naar mensen die geschikt zijn voor virtueel werk

Doe vooronderzoek m.b.t.hun werkplek. Is het een rustige werkomgeving? Of worden ze constant afgeleid? Zowel afleiding als isolatie kunnen problemen zijn en het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het team tevreden en productief werkt.

Creëer een standaard proces voor het opleiden van nieuwe werknemers

Als je werknemers op afstand inhuurt, krijgen ze niet dezelfde manier van 'leren door over de schouder te kijken' die op een kantoor plaatsvindt. Dus als je iemand inhuurt, zorg er dan voor dat ze een trainingsprogramma hebben (video's kunnen goed werken) dat hen opleidt over je bedrijf en de manier waarop je dingen doet. Doe zoveel als je kunt om ze aan te passen aan je bedrijf en om te leren hoe te presteren in hun rol.

Cultuur

Inspireer via video

Werknemers op afstand kunnen het gevoel van een bedrijfscultuur missen. Het is moeilijk om cultuur te creëren en te onderhouden door alleen geschreven woorden. Het is veel krachtiger om video's te maken en videoconferentieservices zoals Google Hangouts te gebruiken. Je kunt ook hangouts voor toekomstige werknemers opnemen. Gebruik video's als een manier om uw team te inspireren en kernconcepten in jouw bedrijfscultuur te versterken (zoals de bedrijfsvisie en missie).

Ontmoet elkaar

Het is altijd moeilijker om echte vriendschappen op afstand te ontwikkelen. Ongeveer 4 keer per jaar fysiek bij elkaar vergaderen of in ieder geval zo vaak als mogelijk is de beste manier om sterkere banden te creëren binnen het bedrijf. Gezamenlijk deelnemen aan conferenties en uiteraard 's avonds gezamenlijk ontspannen helpt hierbij ook enorm.

Creëer virtuele vriendschappen

Vergeet niet dat jouw team mensen zijn die behoefte hebben aan contact met anderen. Mensen kunnen buiten het werk deze behoefte vervullen, maar het is ook geweldig om een deel hiervan op te werk te kunnen vervullen. Des te belangrijker als het gaat om een virtueel team. In banen, zoals software ontwikkeling, is dit vooral belangrijk, aangezien er niet zoveel menselijk contact is.

Creëer een echt 'WIJgevoel'

Bij virtueel werken kan het extra inspanning vergen om ervoor te zorgen dat mensen zich betrokken voelen bij hun team. Ze moeten weten dat ze niet alleen echte waarde toevoegen aan het gemeenschappelijke doel van het team; ze zijn ook waardevol voor het succes van het team om zijn doel te bereiken. Een aantal manieren om dit te bereiken zijn:

– Het hebben van niet-werkgerelateerde communicatie

– De toekomstvisie van het bedrijf delen

– Het team op de hoogte houden van hoe het bedrijf het doet. Mensen willen graag weten wat er in andere delen van het bedrijf gebeurt en hoe ze er zelf in passen en bijdragen aan het grotere geheel

– Zorg dat iedereen in het team betrokken wordt bij belangrijke evenementen en projecten

– Tijdens verjaardagen en speciale gelegenheden, verzend (persoonlijke) cadeau's naar de virtuele medewerkers

– Alles wat je kunt doen om een gevoel te creëren dat ze niet alleen afzonderlijk werken, maar echt deel uitmaken van het bedrijf en deel uitmaken van een team, is de moeite waard.

 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!