Redactie - 06 maart 2018

Terugblik MWC 2018 Barcelona

Terugblik MWC 2018 Barcelona image

Het Mobile World Congress in Barcelona is hét jaarlijkse episch centrum van de mobile industry. Het alsmaar groeiende bezoekersaantal, dat de afgelopen jaren is opgelopen tot ruim boven de 100.000, laat zien dat dit evenement ongekend populair is geworden. Maar waar zit dan de trigger? Waar zijn de innovaties te zien en wat is de grote tocht naar Barcelona.  Dutch IT-channel was erbij om antwoord te krijgen op deze vragen.

Andere wereld: 5G

Reeds voor vertrek op Schiphol kun je de Mobile World Congress gangers eruit halen. Zo ontstaat er bij het boarden een kleine reünie van bekenden die elkaar de hand schudden op weg naar de hoogmis van hun industrie. De centrale vraag die men elkaar voor, na en tijdens het bezoek aan het MWC op de FIRA in Barcelona stelt is: “heb je wat nieuws gezien?“  Die vraag kun je steevast op twee manieren beantwoorden. Met ‘nee’ als je enigszins blasé of supergoed op de hoogte bent. En met ‘ja’ als je goed in de kleine paden rondsnuffelt in de stands van startups, of de moeite neemt om je diep in de technologie te laten rondleiden bij de grote netwerkbouwers als Huawei, ZTE, Nokia en Ericsson.

Op MWC 2018 was 5G wat de klok sloeg. De industrie maakt zich op voor the next big thing. Is het gewoon weer een kwestie van sneller of is het echt anders? In de kern gaat het bij 5G vooral om meer snelheid, capaciteit en vooral om minder vertraging. In een wereld waarin auto’s autonoom gaan rijden en dingen met elkaar snel en nauwkeurig moeten gaan communiceren is het 5G netwerk een noodzakelijk gegeven. En eigenlijk ging het op het MWC, dat ooit het 3GSMA heette in een tijd dat we van 2G naar 3G gingen, altijd om de belofte van de gang naar een sneller en breder netwerk. Natuurlijk horen de gebruikelijke frequentie-perikelen en bouwobstakels er dan bij als belangrijke onderwerpen. 5G wordt naar alle waarschijnlijkheid uitgerold op 3,5 GHz en bij die hoge frequentie komt een veel fijnmaziger netwerk kijken. We praten dan over cellen in lantaarnpalen, dakgoten en naar aller waarschijnlijkheid ook het zenden vanuit elke ontvanger.  Daarmee gaan we dan naar een netwerk waarin alles ook direct met alles verbonden is. Communicatie kan daarbij ook direct gaan zonder dat het steeds naar een centrale gaat. Dat is erg complex en maakt dat we ons tot 2022 kunnen opmaken voordat 5G echt helemaal los gaat. 

Holland House en netwerken op DMC

Als 5G dan vooral nog het station van de nabije toekomst is, waar zijn we dan nu naartoe gereisd? Eigenlijk zijn we zonder het altijd te beseffen al aanbeland in een sciencefiction film uit de jaren 60. We zitten vastgeplakt aan onze 5 inch – beetje meer of beetje minder – smartphone die ons met steeds slimmere app’s door het dagelijkse leven loodsen. In de volgepakte Metro’s op weg naar het MWC  staart 90 procent van de mensen op z’n mobiel. Maar omdat we toch sociale dieren zijn gaan we met z’n allen op pad naar massale events als het MWC om elkaar daar te kunnen ontmoeten. En natuurlijk is het ook heel leuk om juist daar je Nederlandse peers tegen te komen. Dat kon onder andere op het Holland Paviljoen dat onder de bezielende leiding van Danny Frietman z’n tweede editie inging. Tijdens de officiële opening op de eerste dag door de Haagse wethouder Saskia Bruines en COO van KPN Joost Farwerck waren de Nederlanders in grote getalen aanwezig. Ook tijdens de borrel in de avond editie – Dutch Mobile Community (DMC) was het een bruisend geheel van Dutch people in den vreemden die veel met elkaar te bespreken hadden. Naast de 4G en 5G netwerken draait het op zulke events dan vooral om het netwerken met elkaar. 

Smartphones: Galaxy S9

Natuurlijk draait het op het MWC traditioneel ook om nieuwe hardware. Sinds zo’n jaar of tien is het MWC dé place to be als je de nieuwste flagships van de grote vendors wilt bekijken. Omdat Apple altijd heel consequent heeft geweigerd om aan welk event in de wereld dan ook maar mee te doen is the leader of the gang ook hier het grote Samsung. Het Unpacked event op de zondag voor het MWC wordt steeds meer een ‘event in een event’, waar dan ook tuti mobile minnend journalist, buyer of professional op af komt. In de oude Fira onder de Montjuic kwamen meer dan 2000 mensen samen om de spectaculaire show van Samsung te mogen aanschouwen. Tijdens een 4-dimensionale show die in alle facetten perfect was uitgevoerd konden de toeschouwers de onthulling van de Galaxy S9 ervaren. Uiterlijk kijken we naar de S8, maar innerlijk zijn er wel degelijk een aantal mooie innovaties toegevoegd. Zo is er een variabel diafragma dat voor betere foto’s in donkere omstandigheden zorgt.  Maar in de kern zie je ook bij Samsung dat de grote rek er op het gebied van smartphones wel uit is. Wel is het knap dat ze opereren in het hoge segment naast Apple waar mensen nog bereid zijn om rond de €1000 uit te geven voor hun lievelingsapparaat.  Bij merken als Alcatel, Wiko en ook bij Nokia lieten onze Nederlandse representanten zien dat je ook voor 300 euro of nog veel minder hele mooie Android devices kon kopen.

Applicaties:  RCS

Maar voor alles geldt dat in tijden dat zowel de operators als de fabrikanten veel minder marge maken op het diensten en devices we een andere weg moeten gaan bewandelen. Waar zit het geld? Dat antwoord is vrij makkelijk te geven: dat zit voornamelijk in de toepassingen, in workflows, pbx, unified communications, operaties en vooral in payments en mobile banking. Bij het Nederlandse CM dat een grote stand had in de ‘applications’ hal stond alles in het teken van RCS

(Rich Communication Services) dat er onder aanvoering van Google aan zit te komen. “Dit nieuwe communicatie platform gaat ons mobiele leven drastisch veranderen”, zegt de CTO van CM Jan Saan. “Eigenlijk bevinden we ons nu aan de vooravond van een nieuwe wave waarmee we als mobiele industrie over vast op kunnen krijgen: inchecken, uitchecken, workflows, betalen en nog zo veel meer gaat mogelijk worden dankzij RCS.“. Dat laatste bezoek gaf ons het inzicht dat we veel verder moeten gaan kijken dan mobiele smartphones alleen. Gaat Android zo stiekem de strijd aan met Facebook/Whatsapp?  Zou ook zomaar kunnen. Maar RCS vertelt vooral het verhaal van een andere manier van werken en leven. Moet het Mobile World Congres waar nu ook de overheden, banken, automerken, robots en medische entiteiten verschijnen dan niet Connected World Congres gaan heten? Ja, dat zou zo maar eens kunnen gaan gebeuren. 

Door: HP van Tilburg

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!