Redactie - 07 maart 2018

Asperitas en EcoRacks ontvangen subsidie voor Immersed Computing datacenter project

Asperitas en EcoRacks ontvangen subsidie voor Immersed Computing datacenter project image

Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft een zogenaamde Topsector Energie subsidie toegekend voor het eerste Immersed Computing® datacenter project in Nederland. De Demonstratie Energie Innovatie (DEI) subsidie wordt toegekend aan een beperkt aantal projecten per jaar die demonstreren te kunnen bijdragen aan de verduurzaming van de energiehuishouding en de economische positie van Nederland verbetert door een technologie te demonstreren die ook in internationaal perspectief als zeer innovatief kan worden beoordeeld.

Immersed Computing is ontwikkeld door het Nederlandse cleantech bedrijf Asperitas en is in feite een technologie waarmee datacenters duurzamer, efficiënter en zelfs circulair kunnen worden. Asperitas heeft een oplossing ontwikkeld en een jaar geleden op de markt gebracht, door internationale industrie ook wel beschreven als een “datacenter in een box”. Binnen deze oplossing wordt hardware gekoeld door vloeistof door middel van een unieke natuurlijke convectie methode. Deze technologie zorgt voor een drastische energiebesparing van de IT hardware en de datacenter faciliteiten. De modulaire Immersed Computing systemen van Asperitas maken het mogelijk dat datacenters circulair kunnen worden, minimaal 98% van de stroom die door de IT wordt gebruikt wordt namelijk omgezet in een andere vorm van energie: warm water tot 65 graden.

Datacenter EcoRacks in Eindhoven en haar klanten zullen gebruik maken van de technologie en richten daar een aparte hal voor in. Hiermee voert EcoRacks direct een datacenter upgrade uit om klanten die zeer hoge eisen stellen aan de energie-efficiëntie te faciliteren. De datacenter ruimte zal 300 kW aan IT faciliteren op minder dan 40m2. Daarmee wordt er aangetoond dat Immersed Computing ook zeer veel ruimte bespaart. Een gemiddeld luchtgekoeld datacenter zou bijna tien keer meer vloeroppervlakte gebruiken. Met de implementatie kan de energievraag voor koeling terug worden gebracht tot een 1% aandeel voor deze hal volgens EcoRacks. Het hergebruiken van de energie is niet opgenomen in het DEI project maar het is wel de ambitie van EcoRacks en verschillende stakeholders om dat te gaan doen.

De ontwikkeling van Immersed Computing is in een vroeg stadium ook ondersteund door een innovatiekrediet van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), een faciliteit die na een uitgebreide selectieprocedure kan worden toegekend voor de ontwikkeling van vernieuwende Nederlandse technologie met internationale potentie. Daarnaast is de oplossing opgenomen in de Energie-investeringsaftrek (EIA) lijst van dezelfde organisatie, om eindgebruikers te ondersteunen die investeren in de energiebesparende oplossing. Martin Duits van RVO over de ondersteuning: “RVO ziet veel mogelijkheden, deze ontwikkeling past perfect in het streven naar verduurzaming. Het Innovatiekrediet richt zich op de ontwikkeling van dit soort veelbelovende en uitdagende innovaties met een uitstekend marktperspectief, die een bijdrage leveren aan de innovatiekracht en een duurzame groei van de Nederlandse economie. De overheid vult met het Innovatiekrediet een gat op de kapitaalmarkt, waarbij innovatieve projecten niet geheel uit eigen middelen of door de markt kunnen worden gefinancierd. RVO.nl is trots dat ze heeft bijgedragen in kennis, geld en advies.”

Cloudfest

Asperitas zal aanwezig zijn tijdens CloudFest in Duitsland van 13-15 maart 2018 en daar nieuwe samenwerkingen bekend maken en haar technologie tonen aan de internationale cloud industrie.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!