Redactie - 08 maart 2018

Commvault - Rens Koopman over The Future of Business Technology

Hoe houd je de ongebreidelde groei van data in de hand? Hoe zorg je voor compliance, security en privacy als je steeds meer databronnen gebruikt? En hoe haal je het meeste uit je tools zonder eraan vast te zitten? Geïntegreerd datamanagement heeft de toekomst, vertelt Rens Koopman, country manager Benelux bij Commvault.

Organisaties besteden de komende tijd veel aandacht aan flexibilisering van hun IT, kostenbeheersing en data-integriteit, zegt hij. Het zijn onderwerpen waarover al lang wordt gesproken en die volgens Koopman langzaamaan volwassen oplossingen krijgen. “Ik verwacht een verscherping van de focus op deze thema’s en tegelijkertijd meer voorbeelden van excellente executie.” Uitgesproken strategieën voor cloud computing en datamanagement staan daarbij centraal.

Cloud of niet?

Vooral omwille van flexibiliteit en kostenbeheersing verplaatsen veel organisaties hun data naar de cloud. Andere partijen zien daar juist bewust van af. Dat hoeft niets met privacy te maken hebben, zegt Koopman. “Sommige workloads draai je nu eenmaal liever lokaal dan vanuit de cloud. Wij geloven daarom in hybride cloudoplossingen. Het belangrijkste is dat organisaties bewust nadenken over hun cloudstrategie. Zelfs als ze vervolgens beslissen om niets naar de cloud te verplaatsen. Dat zien we regelmatig.”

“Wat ze ook beslissen: een cloudstrategie is onderdeel van de IT-strategie en moet daarom in het verlengde van de businessdoelen liggen. Die doelen veranderen door de voortdurende digitale transformatie. Organisaties willen allemaal snel kunnen schakelen en inspelen op nieuwe wensen vanuit de markt. Hoe meer ze hun IT op orde hebben, hoe beter de concurrentiepositie.”

Controle over data

Bovendien wil elke business controle houden over de data die via hun systemen worden gegenereerd en verwerkt. Ze beseffen dat data een cruciale en onvervangbare pijler van de bedrijfsvoering zijn, net als de mensen en het bedrijfsimago, legt Koopman uit. Organisaties hebben inzicht in data nodig, bijvoorbeeld om te voldoen aan de GDPR voor verwerkers van persoonsgegevens en de MiFID II voor financiële dienstverleners. Met het inzicht kunnen ze zich ook beter onderscheiden in de markt. Als je weet hoe je meer waarde uit data haalt, herken je eerder kansen en risico’s en ben je de klant sneller en beter van dienst.

Het correct managen van gegevens is een voorwaarde voor succesvolle bedrijfsvoering. Een hele uitdaging, als de data verdeeld staan over talloze bronnen, gestructureerd en ongestructureerd zijn en in steeds grotere volumes beschikbaar komen. Volgens Koopman is een geïntegreerde aanpak van datamanagement het enige antwoord op deze uitdaging.

Geïntegreerd data management

Met slimme tools voor geïntegreerd datamanagement kun je gegevens vanuit diverse bronnen in real-time combineren voor data-analyses op basis van allerlei parameters, aldus Koopman. Maar het voordeel reikt volgens hem verder. Je ontkoppelt de data van de bron, waardoor organisaties flexibeler worden en eenvoudiger kunnen migreren naar en switchen tussen cloudaanbieders. Het geeft ze een betere exitstrategie en zorgt voor meer controle over hun data.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat dergelijke slimme tools een steeds grotere rol spelen binnen de IT stack, aldus Koopman. “Datamanagement is de ERP van je datacenter. Zonder fatsoenlijk databeheer loopt aan de achterkant geen enkel proces meer. Data heeft een primaire plek in de bedrijfsprocessen. Dit wordt de komende tijd nog belangrijker. De wijze waarop je de gegevens beheert, bepaalt hoe flexibel de IT-infrastructuur is.”

Bottleneck

De country manager vergelijkt geïntegreerd datamanagement met een menselijke nek. “Het is de flexibele schakel tussen een romp van databronnen en een hoofd van bedrijfsapplicaties. Zonder nek kun je alleen maar rechtuit kijken. Je kunt dan niet inspelen op veranderingen in de omgeving of in de databronnen van de romp.”

“Als je dit nu niet goed en flexibel regelt, wordt het echt een bottleneck. Ik zie dit heel zwart-wit. Er zit niet veel tussen. Heb je het niet goed geregeld, dan kun je databronnen en applicaties bijvoorbeeld niet porteren. Dan kost het later veel moeite en dus geld om het te repareren. Hoe langer je wacht, hoe meer drempels je hebt opgeworpen.”

Software-defined

Naast data-ontkoppeling zoeken organisaties mogelijkheden om hun IT-omgeving te versimpelen, weet Koopman. “Ze wensen een minder complexe data-architectuur met behoud van de huidige functionaliteit. Daarvoor bestaan tegenwoordig goede software-defined oplossingen. Slim ingezet kan dit een TCO-besparing van 20 tot 50 procent opleveren. Een voorwaarde is dat zo’n oplossing een rijke functionaliteit heeft, zoals indexering, archivering en native integratie met cloudplatformen als Microsoft Azure en Amazon Web Services  en met service management frameworks zoals ServiceNow.”

”Organisaties kunnen bijvoorbeeld kiezen voor een flexibele ‘scale-out’ data-architectuur”, vervolgt de country manager. “Software, infrastructuur en back-upsystemen worden dan vervangen door een hyper-converged oplossing op servers die je eenvoudig uitbreidt. Wijzelf bieden deze architectuur ook vanuit een appliance tegen een vaste prijs per maand. Daar kan een gemiddeld mkb-bedrijf prima mee uit de voeten.”

Kansen voor het kanaal

Voor het partnerkanaal biedt de toekomst volop nieuwe kansen, verwacht Koopman. “Elke klantorganisatie denkt momenteel na over flexibilisering, versimpeling, kostenreductie en beter inzicht in toenemende datavolumes. Die boot wil je als partner niet missen. Je kunt er allerlei nieuwe diensten omheen bouwen. Je moet in elk geval zorgen dat je meegaat in de trends.”

“Als je je dienstenportfolio niet aanpast, kom je er niet”, besluit de country manager. “Draait jouw business model nog steeds om de levering van spullen, dan ben je erg afhankelijk van schaalgrootte of van excellence. Heb je dat onvoldoende, dan zul je op een andere wijze toegevoegde waarde moeten bieden. Bijvoorbeeld door managed services aan te bieden of adviesdiensten op het gebied van hybride cloudomgevingen.”

 

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!