Twitter verificatie binnenkort voor iedereen
Twitter-CEO Jack Dorsey wil het verificatiesysteem beschikbaar maken voor iedereen. Dat moet de geloofwaardigheid van het platform een boost geven.
Eind 2009 voerde Twitter het verificatiesysteem in, de bedoeling was om gebruikers een duidelijke manier te geven om de legitimiteit van een account te bevestigen. Het systeem was bedoeld voor publieke figuren die kans liepen op imitatie. Beroemdheden die geverifieerd werden, kregen een blauw vinkje naast hun naam, zodat er een duidelijk onderscheid ontstond tussen het officiële account en nepaccounts.
Meer dan een badge
Na verloop van tijd evolueerde het systeem naar meer dan gewoon een 'badge' die toont dat de account echt is. Twitter begon meer functies aan te bieden aan geverifieerde gebruikers, zoals statistieken van hoe goed hun tweets scoren en ook bètaversies van nieuwe functies kwamen eerst bij hen terecht.
Daarnaast was het nooit echt helemaal duidelijk wat je nu precies moest doen om geverifieerd te worden. Er waren geen vaste criteria en vaak was het gewoon wachten tot Twitter je contacteerde om geverifieerd te worden.
In november 2017 besloot Twitter om het verificatieplatform af te sluiten na de heisa rond de verificatie van Jason Kessler, organisator van een extreem rechtse protestactie in Amerika. Toen werd voor Twitter duidelijk dat de betekenis van het blauwe vinkje erg was veranderd. Wat moest dienen om een officieel profiel snel te herkennen, werd door gebruikers nu gezien als een 'seal of approval' van Twitter.
Meer context
De voorbije vier maanden dacht men bij Twitter dus na over hoe ze het verificatiesysteem zouden kunnen heruitvinden. Ze willen het systeem nu openzetten voor alle Twitteraars, en niet meer alleen voor publieke figuren.
Daarnaast wil Twitter meer context bieden naast het blauwe vinkje. Zo zouden gebruikers verschillende feiten over zichzelf kunnen laten verifiëren. In een Periscope-stream haalde Dorsey het voorbeeld van een basketballer aan. Als er bij de verificatie staat dat iemand een basketbalspeler is, dan kunnen andere gebruikers met die context rekening houden en zo een oordeel vellen over de legitimiteit van zijn tweets.
Een blauw vinkje voor iedereen zal waarschijnlijk nog niet meteen voor morgen zijn. Volgens Dorsey is de prioriteit van het nieuwe systeem de verificatie van presidentskandidaten voor de Amerikaanse verkiezingen in 2020.