Witold Kepinski - 12 maart 2018

GS1 lanceert GS1 Cloud

GS1 start een nieuw initiatief: de GS1 Cloud. Directeur Pieter Maarleveld (foto) maakte dit bekend voor Nederland op 8 maart tijdens het GS1 Congres in Barneveld. De databank is vanaf juli dit jaar operationeel en zal op termijn de grootste productdatabase van de wereld worden met meer dan een miljard producten.

GS1 - de wereldwijde not-for-profit organisatie voor uniforme standaarden voor de identificatie, het vastleggen en delen van (product)gegevens - is actief in 150 landen. Overal in de wereld, zo ook in Nederland, is GS1 actief om productdata op uniforme en betrouwbare wijze te kunnen identificeren en uit te wisselen. Grote uitdaging is om al deze productdata nog beter op elkaar te laten aansluiten in wat de grootste productdatabase van de wereld zal worden.

“De consument is de driver van alles wat we doen”, benadrukte Maarleveld. “De datakwaliteit is daarbij de randvoorwaarde, het is de ‘license to operate’.” De GS1 Cloud wordt de centrale bron van (product)informatie voor (online) retailers, open marktplaatsen, fabrikanten, consumenten, overheden (zoals het ministerie van VWS met het Voedingscentrum, die GS1 data gebruikt voor hun App “kies-ik-gezond”), onderzoeksinstituten (het RIVM die de data gebruikt voor allerlei voedingsanalyses) en app-ontwikkelaars.

GS1 Cloud: vanaf juli 2018

GS1 Cloud krijgt in eerste instantie drie grote toepassingsgebieden; check en verificatie op basis van een uniek nummer voor elk product; productvalidatie op basis van de ingevoerde informatie; en een zoekfunctie voor producenten die op zoek zijn naar nieuwe producten voor hun fysieke of online winkel. Per product zal de GS1 Cloud informatie bevatten op zeven aspecten: de unieke GTIN-code, de fabrikant, het merk, de etiketinformatie, de productclassificatie, de targetmarkt en een foto van het product.

De GS1 Cloud zal operationeel zijn vanaf juli dit jaar. Bij aanvang zullen data van ongeveer 100 miljoen producten in de GS1 Cloud zijn verzameld. De ambitie is om dat aantal tot boven de miljard te laten uitgroeien.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!