VMware investeerder Jericho Capital niet blij met fusieplannen van Dell
13-03-2018 | door: Witold Kepinski

VMware investeerder Jericho Capital niet blij met fusieplannen van Dell

VMware investeerder Jericho Capital Asset Management niet blij over de beoogde fusieplannen van Delln en suggereert zelf vijf betere overnames zo melden diverse Amerikaanse media. De investeerder schrijft de brief op eigen houtje, maar verwijst wel naar acht financiële spelers, waaronder Deutsche Bank en Morgan Stanley, die zich eerder al negatief hebben uitgelaten over een mogelijke deal, hetzij op een minder beladen toon.

Moederbedrijf Dell Technologies heeft eerder bevestigd dat het een aantal herstructureringsopties overweegt, waaronder de mogelijkheid dat VMware Dell aanschaft of Dell openbaar wordt. Dit blijkt uit documenten die zijn gedeponeerd bij de Amerikaanse beurswaakhond Securities and Exchange Commission (SEC). Dell Technologies meldt over het evalueren mogelijke zakelijke kansen, inclusief een potentieel openbaar aanbod en een mogelijke fusie met VMware. Verder overweegt Dell ook mogelijk om de status-quo te handhaven.

Jericho Capital heeft nu een boze e-mail gestuurd naar de onafhankelijke bestuurders van VMware en hen gewaarschuwd voor de tegengestelde fusie.

Jericho Capital Asset Management beweert dat de toekomstige deal 'waarschijnlijk zou leiden tot een aanzienlijke vernietiging van de aandeelhouderswaarde'. In plaats daarvan stelt Jericho vijf alternatieve acquisitiedoelstellingen voor VMware voor: Red Hat, Palo Alto Networks, Splunk, Tanium en Rubrik.

Dell bezit ongeveer 82 procent van VMware, maar is verplicht eventuele wijzigingen in eigendom te melden, omdat VMware beursgenoteerd is. VMware behaalde goede resultaten, onder andere met zijn cloud propositie.

Dell Technologies publiceerde vorige week haar kwartaalresultaten, met een omzetstijging van negen procent op jaarbasis tot 21,9 miljard. Het verlies bedroeg een half miljard dollar.

Achtergrond: Hoe Dell VMware in handen kreeg

Dell was tot 2013 beursgenoteerd toen ceo en oprichter Michael Dell het bedrijf samen met investeringsmaatschappij Silver Lake Management opkocht voor 24,4 miljard dollar. Dat was volgens de ceo toen een enorme verlossing en een manier om terug op de lange termijn te focussen.

In 2015 deed Dell een tour de force door opslagspecialist EMC over te nemen voor 67 miljard dollar. EMC heeft op zijn beurt onder meer beveiligingsbedrijf RCA en een meerderheid in VMware, die zo ook in de schoot van Dell kwamen.

Al bij die overname werden er vragen gesteld over het lot van VMware. De virtualisatiepionier groeit veel sneller en was op het moment van de overname eigenlijk al belangrijker dan EMC zelf. Dat zorgt nu voor het onevenwicht in het debat. VMware kan in principe zonder Dell maar als meerderheidsaandeelhouder kan Dell VMware aansturen om zijn eigen moederbedrijf over te nemen. Maar Jericho Capital waarschuwt dat die strategische zet VMware zelf niets oplevert.

WK

Terug naar nieuws overzicht