48% van de bedrijven die IoT inzet wil digital twins omarmen

13-03-2018 | door: Wouter Hoeffnagel

48% van de bedrijven die IoT inzet wil digital twins omarmen

48% van de bedrijven die het Internet of Things (IoT) hebben omarmd hebben al digital twins geïmplementeerd of zijn van plan dit in 2018 te doen. Dit blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Gartner.

Digital twins zijn virtuele kopieën van fysieke objecten, zoals een product, structuur, faciliteit of systeem. Gartner verwacht dat in 2020 tenminste vijftig procent van fabrikanten met een jaaromzet van meer dan 5 miljard dollar tenminste één digital twin initiatief heeft gelanceerd voor zijn producten of bezittingen. "De interesse en investeringen in digital twins groeien en hun belofte is veelbelovend. Het creëren en onderhouden van digital twins is echter niet voor de faint hearted", aldus Alexander Hoeppe, onderzoeksdirecteur bij Gartner. "Door digital twin initiatieven op de juiste wijze te structureren en uit te voeren, kunnen CIO's belangrijke uitdagingen waarmee zij te maken hebben te lijf gaan."

Best practices

Gartner zet vier best practices op een rijtje die bedrijven helpen de grootste uitdagingen die digital twins opleveren te overwinnen:

1. Betrek de volledig productwaardeketen - Digital twins kunnen helpen verschillende belangrijke uitdagingen rond de leveranciersketen aan te pakken. Investeringen in digital twins zouden volgens Gartner gedreven moeten worden door de waardeketen om product- en asset stakeholders in staat te stellen producten, assets als industriële machines en faciliteiten in hun waardeketen op een meer gestructureerde en holistische manier te beheren. Voorbeelden van uitdagingen waarmee supply chain officers te maken hebben zijn het verbeteren van hun prestaties, een gebrek aan cross-functionele samenwerking of een gebrek aan inzicht in de waardeketen.

De waarde van digital twins kan het vermogen zijn om een uitbreidbare product- of assetstructuur te creëren die het mogelijk maakt meerdere modellen aan elkaar te koppelen voor cross-functionele samenwerking. Het kan echter ook dienst doen als een algemene referentie met uitgebreide content die toegankelijk is voor alle aandeelhouders en hen helpen de huidige status van de fysieke tegenhanger van een digital twin te begrijpen. Gartner adviseert CIO's bij de implementatie van digital twin initiatieven voor de waardeketen toegangscontrole te implementeren op basis van de gevoeligheid van data en de rol van de leverancier.

2. Documenteer werkwijzen voor het bouwen en aanpassen van modellen goed - Best-in-class modelleermethodes helpen de transparantie van vaak complexe digital twin ontwerpen te verbeteren en maken het eenvoudiger voor digital twin gebruikers om te samen te werken aan het bouwen en aanpassen van digital twins. Gebruikers willen met zo min mogelijk moeite wijzigingen kunnen aanbrengen aan een digital twin of de samenhang tussen een digital twin en externe, contextueel belangrijke data. Indien modelleermethodes worden gestandaardiseerd, zal een gebruiker eerder begrijpen hoe een andere gebruiker een digital twin heeft gebouwd. Dit maakt het mogelijk sneller aanpassingen aan te brengen aan de digital twin en voorkomt dat delen van de digital twin opnieuw gebouwd hoeven te worden.

3. Gebruik data uit meerdere bronnen - Het is moeilijk te anticiperen op de aard van simulatiemodellen, datasoorten en data-analyses van sensordata die noodzakelijk kan zijn om het ontwerp, de introductie en het onderhouden van de fysieke tegenhanger van een digital twin mogelijk te maken. Terwijl 3D-geometrie voldoende is om visueel te communiceren over een digital twin en de wijze waarop onderdelen bij elkaar passen, is dit geometrische model niet geschikt om simulaties uit te voeren van het gedrag van de fysieke tegenhanger van een digital twin. Ook is het geometrische model niet altijd in staat data te analyseren die niet is verrijkt met additionele informatie. CIO's kunnen het gebruik van digital twins uitbreiden door IT-architecteren en eigenaren van digital twins te stimuleren een architectuur te creëren die het mogelijk maakt data uit verschillende bronnen in te zien en te gebruiken.

4. Zorg voor lange levenscycli - Digital twins met een lange levenscyclus zijn onder andere gebouwen, vliegtuigen, schepen, vrachtwagens en industriële machines. De levenscycli van deze digital twins zijn in veel gevallen langer dan de levensduur van bestandsformaten die door gepatenteerde ontwerpsoftware worden gehanteerd, terwijl deze software in veel gevallen wel wordt gebruikt om digital twins te creëren en data op te slaan. "Het risico bestaat hierdoor dat digital twins die in gepatenteerde bestandsformaten worden gecreëerd gedurende hun levensduur onleesbaar worden", legt Hoeppe uit. Daarnaast ontwikkelt een digital twin zich en wordt een toenemende hoeveelheid historische data verzameld, zoals geometrische modellen, simulatiedata en IoT-data. Hierdoor ontstaat in toenemende mate het risico op een vendor lock-in.

Terug naar nieuws overzicht