Nieuw-Zeeland test zelfvliegende taxi
15-03-2018 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Nieuw-Zeeland test zelfvliegende taxi

Nieuw-Zeeland gaat samenwerken met Kitty Hawk, een bedrijf gefinancierd door Larry Page. Dat wil binnen de drie jaar een netwerk van autonoom vliegende luchttaxi's lanceren in Nieuw-Zeeland, schrijft The New York Times.

Sinds oktober zien sommige inwoners van het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland een mysterieus object door de lucht vliegen. Is het een vogel? Is het een vliegtuig? Nee, dat is het niet. Het gaat om Cora, een volledig elektrische en zelfvliegende taxi. De kruisvorm tussen een auto, helikopter en vliegtuig is eigendom van het bedrijfje Kitty Hawk, dat gefinancierd wordt door Google-medeoprichter Larry Page en geleid wordt door Sebastian Thrun. Die laatste is het voormalig hoofd van Google X, de divisie die onder meer de zelfrijdende auto's van Google-dochter Waymo helpt ontwikkelen.

Ook Cora kan zichzelf besturen. Dat gebeurt aan de hand van drie onafhankelijke boordcomputers met zelflerende software. Twee passagiers kunnen meevliegen.

Vorig jaar ging een video viraal waarop het prototype van de vliegaxi van Kitty Hawk werd getoond. Toen zag die er nog uit als een grote drone, waar één iemand kon opkruipen. Intussen lijkt het project veel ambitieuzer geworden.

Cora stijgt verticaal op met 12 elektrische motoren, als een helikopter maar dan met minder lawaai. Eens in de lucht kan de propeller worden ingeschakeld en kan de vliegende taxi snelheden tot 180 kilometer per uur halen. Na 100 kilometer moet de vliegtaxi wel stoppen om op te laden. Met een spanwijdte van minder dan 11 meter, lijkt het geen probleem om in iemands achtertuin te landen.

In samenwerking met Datanews

Terug naar nieuws overzicht
Mobility