Witold Kepinski - 15 maart 2018

Fujitsu Digital Annealer biedt quantum computing technologie

Fujitsu Digital Annealer biedt quantum computing technologie image

Fujitsu was terug als exposant op het Mobile World Congress (MWC) van dit jaar in Barcelona, in interactie met enkele van de slimste koppen in de branche en met demonstraties van zijn nieuwste technologische innovaties. Een van de belangrijkste hoogtepunten die Fujitsu tijdens de show liet zien, was de Digital Annealer, een op quantum computing geïnspireerde computertechnologie.

Een kwantumcomputer is een nieuw soort computer waarbij de processor gebruik maakt van de principes van de kwantummechanica. Zo'n processor kan in één keer (parallel) dezelfde berekeningen uitvoeren over een zeer grote hoeveelheid data. Deze zal daardoor vele malen sneller zijn dan een conventionele computer maar wel slechts inzetbaar zijn op zeer specifieke taken. Het concept van de kwantumcomputer werd reeds begin jaren tachtig beschreven door Paul Benioff, Yuri Manin en Richard Feynman. In de jaren daarna ontwikkelden David Deutsch en Peter Shor het concept verder. Door de grote (theoretische) mogelijkheden wordt er tegenwoordig, na aanvankelijke scepsis, wereldwijd veel geld in onderzoek gestoken.

De snelle evolutie van computers door de 20ste eeuw heen heeft volgens Fujitsu het leven gemakkelijker en beter gemaakt. Het lijkt echter dat de computerarchitectuur voor algemene doeleinden zijn limiet bereikt, wat het einde van de wet van Moore aangeeft. Daarom hebben IT-leveranciers, waaronder Fujitsu, onderzoeken en R & D-investeringen gedaan rond Quantum- en neurale computers.

Quantum computers zijn nu een van de meest besproken nieuwe technologieën. De technologie evolueert echter nog steeds met nog resterende uitdagingen in verband met stabiliteit, foutcorrectie en het draaien op milli-kelvin-schaaltemperaturen. Naarmate de zoektocht om kwantumcomputers een praktische oplossing te maken voortzet, heeft Fujitsu een digitale circuitgebaseerde architectuur ontwikkeld om combinatorische optimalisatieproblemen bij kwantumsnelheden op te lossen. De oplossing heet Digital Annealer.

Combinatorische optimalisatieproblemen zijn er in verschillende delen van de samenleving: herstel van rampen, logistiek, ontdekking van geneesmiddelen, digitale marketing, optimalisatie van beleggingsportefeuilles, enz. Fujitsu zegt tijdens MWC de kracht van de op kwantum geïnspireerde technologie ontgrendeld te hebben. Zo toonde Fujitsu een live demonstratie waarbij inzicht werd gegeven in een moleculaire overeenkomstidentificatie voor een medicijn genaamd Relenza, veel gebruikt voor influenza ofwel griep.

Fujitsu had ook een demonstratie van een big data visualisatietool, waarbij gegevens binnen 20 seconden over 20 verschillende parameters konden worden geclustered. De meest populaire en relevante use-case-applicaties die door grote telco-providers tijdens het evenement werden opgepikt, waren big data visualisatie en optimalisatie van netwerkcommunicatie. Fujitsu gelooft dat de Digital Annealer een echte game-change is.

Lees meer hier wat Fujitsu doet met zijn quantum geïnspireerde technologie.

Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Arctic Wolf BN Gated Content

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!