Witold Kepinski - 14 maart 2018

Europese Commissie gunt groot data portal contract aan Capgemini

De Europese Commissie sluit een 3-jarig contract ter waarde van enkele miljoenen euro’s met Capgemini Consulting om de ontwikkeling van het Europees dataportaal en aanverwante data-economische studies en adviesdiensten voort te zetten. De Nederlandse divisie van Capgemini Consulting, de wereldwijde strategie- en consultingtak van de Capgemini Group, neemt het voortouw in deze driejarige overeenkomst en coördineert een aantal partners en onderaannemers. Eén van hen is Sogeti, de dochteronderneming van Capgemini die zich richt op technologie en engineering services.

Het Europees dataportaal is de kerncomponent van de data-infrastructuur van de overheid en is opgezet door de Europese Commissie en lidstaten. Het dataportaal biedt drie belangrijke pijlers:

Toegang tot openbare data vanuit heel Europa via één centraal punt. De portaal biedt inzage in ruim 800.000 datasets van 34 landen;

Ondersteuning van de lidstaten via een community of practice van nationale open dataportalen en beleidsmakers én via trainingen en adviezen om het beschikbaar stellen van data te onderhouden en verbeteren;

Bewijs van de sociaaleconomische voordelen van het hergebruik overheidsdata en diverse prikkels om het gebruik verder te stimuleren en een overkoepelende aanpak om het publiceren van Open Data te ondersteunen.

Het ultieme doel van het Europees dataportaal is om deze drie pijlers in te zetten als een raamwerk om meer impact te realiseren, als gevolg van het hergebruiken van Open Data. Hoe meer de effecten worden gedocumenteerd en begrepen, hoe meer de toegang, ontdekkingsmogelijkheden, publicatie en het gebruik van data zullen toenemen.

"Het Europees dataportaal heeft een unieke positie in het bepalen van de norm en het ondersteunen van Europese landen om het gat te dichten en hogere niveaus van Open Data volwassenheid te bereiken", zegt Dinand Tinholt, vice-president en Global EU Lead bij Capgemini Consulting. "Dit contract versterkt Capgemini’s positie in het realiseren van de Europese data-economie. Dit doen wij door ondersteuning en perspectief te bieden op wat we kunnen verwachten van de integratie van een toenemend aantal databronnen. Wij kijken ernaar uit om samen met de sterke open data community in Nederland en in andere landen Europa op de kaart te zetten met het hergebruik van open data."

Behalve het verbeteren van het Europees dataportaal, omvat de overeenkomst ook het meten van de Open Data Maturity in Europa en het bepalen van de marktwaarde van de data-economie in het licht van de huidige en geplande ontwikkelingen. Daarnaast krijgen de Europese landen ondersteuning om de vindbaarheid van data te verbeteren en om dataportalen verder te ontwikkelen, zodat hergebruik van overheidsdata binnen elk land wordt bevorderd.

Wendy Carrara, principal consultant bij Capgemini die het Europees dataportaal voor de Europese Commissie leidt: ‘Lidstaten begrijpen het nut om gezamenlijk de mogelijkheden van Open Data te ontdekken. Zij omarmen Capgemini als vertrouwde partner om het data-avontuur samen te beleven. We kijken ernaar uit om de komende jaren verder met hen samen te werken.’

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!