Witold Kepinski - 15 maart 2018

Eaton UPS-as-a-Reserve wordt gebruikt in proefproject elektriciteitsnet

Energiebeheerbedrijf Eaton heeft het eerste proefproject aangekondigd van zijn recent gelanceerde UPS-as-a-Reserve(UPSaaR)-oplossing. De Zweedse energienetbeheerder Svenska kraftnät heeft naast Eatons UPSaaR-oplossing gekozen voor de Spring servicevan Fortum, een toonaangevende energieleverancier in de Scandinavische en Baltische landen. Daarbij wordt getest hoe de technologieën het Zweedse elektriciteitsnet kunnen helpen de elektriciteitsvoorziening in evenwicht te houden.

Eatons UPSaaR-technologie, gelanceerd eind 2017, is de eerste in zijn soort voor de datacenterindustrie en stelt beheerders in staat om hun investeringen in UPS’en terug te verdienen, waarbij energieleveranciers worden geholpen om balans te vinden bij de vraag naar duurzame energie. Het zorgt ervoor dat datacenterbeheerders onmiddellijk op netniveau op de vraag naar stroom kunnen reageren door frequenties binnen de toegestane grenzen te houden, om zo stroomuitval op het gehele net te voorkomen. Een belangrijke stap vooruit bij het leveren van groenere energie, aangezien hernieuwbare energie moeilijker te prognosticeren is en de productie meer kan fluctueren, waardoor het voor energieleveranciers moeilijker is om de balans van de elektriciteitsvoorziening in evenwicht te houden.

Svenska kraftnät gaat tijdens het proefproject onderzoek doen naar het gebruik van energieopslag bij een flexibele vraag. Fortum zal vanaf het eerste kwartaal van 2018 0,1 MW UPS-capaciteit aanbieden aan de frequentie gestuurde verstoringsreserve van Svenska kraftnät. Deze reserve wordt automatisch en snel geactiveerd als de frequentie van het elektriciteitsnet daalt.

 “Svenska kraftnät signaleert de voordelen van Eatons UPS-as-a-Reserve-oplossing bij het helpen stabiliseren van het elektriciteitsnet”, zegt Jussi Vihersalo, Business Development Manager, Eaton. “Zweden loopt voorop op het gebied van hernieuwbare energietechnologieën en we zijn ervan overtuigd dat het een model zal zijn dat in andere landen en organisaties in de komende maanden navolging zal krijgen. Vanuit het perspectief van de industrie is dit de volgende stap om ervoor te zorgen dat datacenterbeheerders in de hele regio hun capaciteit terug kunnen aanbieden aan het net.”

De UPSaaR-technologie van Eaton biedt datacenterbeheerders de mogelijkheid om samen te werken met energieleveranciers, om de stroombehoefte van het datacenter tijdelijk te verminderen en zelfs stroom aan het elektriciteitsnet terug te leveren. Een datacenter zou  jaarlijks tot wel € 50.000 per MW kunnen verdienen aan elektriciteit die voor elektriciteitsnetondersteuning bestemd is.

Eaton sponsort de eerste DCD Energy Smart-conferentie in Stockholm. Dit evenement brengt de elektriciteits- en digitale infrastructuurindustrie samen. Op de conferentie presenteren Eaton en Fortum het thema 'Green Money in Grey Spaces' over hoe UPS'en als virtuele energiecentrales kunnen fungeren en inkomsten kunnen genereren voor een datacenter.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
Arctic Wolf BN Gated Content

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!