Witold Kepinski - 15 maart 2018

'Organisaties hebben een strategie nodig om adequaat te reageren op cyberaanvallen'

Microsoft heeft de 23e editie van het Security Intelligence Report (SIR) gepubliceerd. Dit verslag biedt klanten inzicht in actuele cyberbedreigingen. Denk hierbij aan gevaren zoals exploits, kwetsbaarheden, malware en web-based aanvallen. Deze versie van het SIR bevat informatie uit de periode januari 2017 t/m januari 2018.

De belangrijkste bevindingen zijn:

Botnets blijven bedreiging voor miljoenen computers wereldwijd. Ze infecteren computers met oude en nieuwe vormen van malware. Cybercriminelen gaan hier onvermoeibaar mee door. Via botnet-activiteiten beogen ze een grote infrastructuur op te zetten waarmee ze op zoek gaan naar gevoelige data om bijvoorbeeld slachtoffers af te persen, zoals het geval is bij ransomware.

Hackers treffen nog steeds gemakkelijk doel. Cyberaanvallers richten zich vaker op relatief eenvoudige methodes zoals social engineering. Ze kiezen minder vaak voor de in tijd en middelen kostbaardere aanvallen zoals het omzeilen van beveiligingsmaatregelen. 

Ransomware blijft serieuze dreiging. Afgelopen jaar bleek ransomware onder cybercriminelen een populaire methode om slachtoffers geld afhandig te maken. 

Het Security Intelligence Report benadrukt ook hoe organisaties nieuwe en veranderende cyberbedreigingen kunnen adresseren. Het is belangrijk dat ze een strategie hebben die beschermt, detecteert en de mogelijkheid biedt om adequaat te reageren. Samen met partners helpt Microsoft zijn klanten hierbij door naast inzichten ook sterke beveiligingsdiensten en -producten te ontwikkelen. 

Het SIR is gratis te downloaden via de website, meer informatie is ook te vinden op het Microsoft Security Blog.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!