Redactie - 23 maart 2018

Harness maakt constant ontwikkelen eenvoudiger

Harness maakt constant ontwikkelen eenvoudiger image

Continous developement (CD) wordt steeds belangrijker voor softwareontwikkelaars. Onder continous development verstaat de markt een strategie waarbij iteratief in kleine stapjes software wordt ontwikkeld, geïntegreerd, getest en daarna in een continu proces naar de eindgebruikers uitgeleverd. Een release cyclus van zes weken wordt omgezet in een dagelijkse update.

Met deze technologie wordt een softwareproduct continue van kleine updates voorzien en niet zoals vaak gebruikelijk met grote updates (waterfall principe). Continous development is voor bedrijven wel een uitdaging en vereist een strategische aanpak. Het grote voordeel van continous development op basis van DevOps is de efficiency en de verhoogde klanttevredenheid.

Om de efficiency verder te verbeteren is Harness opgericht, een bedrijf dat de distributie van het ontwikkelproces automatiseert en daarmee veel handwerk op het gebied van scripting en load balancing overbodig maakt. Tot nu toe worden vooral tools zoals Bamboo en Jenkins gebruikt. Harness is zowel als SaaS alsmede via een on-premises versie beschikbaar.

CEO en medeoprichter Jyoti Bansal (foto), die zijn sporen heeft verdiend bij de oprichting in 2008 van AppDynamics, is medio 2017 begonnen met het bedrijf Harness. De doelstelling was het ontwikkelen van een vernieuwend concept voor app-ontwikkelaars. Essentieel was het vereenvoudigen van het distribueren van de software. Om zijn ideaal te verwezenlijken zocht Jyoti steun bij Rishi Singh die meer dan vijf jaar ontwikkelaar bij Apple was en daar aan het continous development proces gewerkt heeft. Samen hebben ze hun zinnen gezet op een technologische doorbraak die de in-efficiency van de distributie en uitrol met zo’n 90% reduceert. Het grote verschil met de concurrentie is dat handmatig geen scripts ontwikkeld hoeven te worden voor de uitrol en load balancing. Daarmee claimt Harness een unieke oplossing gecreëerd te hebben. Worden bij de uitrol fouten ontdekt, dan wordt automatisch een roll back uitgevoerd. Gewoonlijk is hiervoor al snel 40 minuten analyse nodig, Harness vindt het in luttele (circa 30) seconden.

Verbetering in vier stapjes
De Harness-omgeving biedt vier basisfuncties om bedrijven te helpen bij de optimalisatie. Dit gebeurt door handmatige processen overbodig te maken en te automatiseren.

De continous development (CD as a Service) maakt gebruik van een automatische pipeline en verificatie van de software elementen op basis van machine learning. Er is ondersteuning voor traditionele applicaties (zoals Java, Node.js, PHP, Tomcat, Ruby, Glassfish en binnenkort ook .Net b) en native cloud (via Docker Kubernetes, Lambada en Serverless ECS). Support is er voor een multi-cloud omgeving (bare-metal, AWS, GCP, Azure en later ook Pivotal) en er is tenslotte voorzien in de integratie met Jenkins-ecosystemen, Travis CI, Bamboo of JFrog.

Om een quick start mogelijk te maken zijn er standaard templates ontwikkeld en is voorzien in connectors die auto-discovery en onderhoud van bestaande applicaties (zowel in de cloud als op basis van containers) mogelijk te maken.

Door: Hans Steeman

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!