Pivotal Software gaat voor beursgang

25-03-2018

Pivotal Software gaat voor beursgang

Pivotal Software, onderdeel van Dell Technologies dat een cloud platform-as-a-service voor applicaties biedt, gaat naar de beurs. Dit blijkt uit documenten die zijn gedeponeerd bij de Amerikaanse beurswaakhond Securities and Exchange Commission (SEC). Pivotal focust zich op big data analytics. Het begon als een spin-off van EMC en VMware, doopte zichzelf later om van Pivotal Software naar Pivotal Labs en is intussen weer volledig in handen van EMC dat intussen een onderdeel is van Dell Technologies.

Pivotal boekte een omzetstijging van 23 procent tot 509 miljoen dollar voor het fiscale jaar 2018, eindigend op 2 februari 2018. Het nettoverlies bedroeg 163 miljoen dollar. Het bedrijf heeft geen aanvankelijke prijs per aandeel in zijn S-1-aanvraag voor de beursgang (IPO) ingediend. Het S-1 document beschrijft dat 250 miljoen dollar afkomstig is van abonnementen voor Pivotal Cloud Foundry, goed voor iets meer dan driehonderd klanten.

The Register merkt tegelijk iets vreemds op aan de beursdocumenten: zo lijkt het er op dat het bedrijf maar 100 miljoen dollar wil ophalen met de beursgang, wat minder is dan het verlies dat het bedrijf in het afgelopen jaar maakte. Tegelijk krijgen beursbeleggers class A aandelen die geen stemrecht bevatten. Of anders gezegd: beleggers kunnen investeren in Pivotal, maar Dell en dienst dochter VMware, die Pivotal voor het merendeel in handen hebben, hoeven hen geen inspraak te geven.

Dell is momenteel meerderheidsaandeelhouder van Pivotal. Andere belangrijke aandeelhouders van Pivotal zijn onder meer Microsoft, Ford en GE.

Het openbare aanbod past in de strategische opties van Dell om weer een beursgenoteerd bedrijf te worden of te fuseren met zijn dochteronderneming VMware. Dell CEO Michael Dell zei eerder dit jaar dat het zakelijke kansen evalueert om het bedrijf nog sneller te laten groeien in de dynamische IT-markt.

Door: Witold Kepinski in samenwerking met Datanews

Terug naar nieuws overzicht