Redactie - 30 maart 2018

Vlieg veilig met Oracle naar de cloud

Vlieg veilig met Oracle naar de cloud image

Veilig naar en door de cloud. Oracle gebruikt het vliegtuig als symbool om zijn partners mee te nemen naar het cloud-tijdperk. In de diverse lezingen tijdens Oracle Partnerdag in filmmuseum Eye te Amsterdam zijn partners uitgenodigd aan boord te stappen. “We ondernemen deze reis samen met u”, aldus Arno Nienhuis, Senior Director Alliances & Channnels Cloud Sales Benelux.

Niet alleen medewerkers van Oracle betreden het podium om de toegestroomde partners wijzer te maken. Ook partners zelf vertellen hoe zij samen met Oracle hun klanten helpen cloud computing veilig toe te passen. Haiko Huttenga bijt wat dat betreft het spits af. Hij is Vendor Partner Manager bij distributeur Tech Data. Hij gaat in op de overname van Technology Solutions van Avnet vorig jaar. “In overleg met Oracle hebben we besloten de kennis en kunde van onze medewerkers die via de overname van Avnet bij ons zijn gekomen te combineren met die van Azlan. Zo hebben we binnen Tech Data de divisie Advanced Solutions gevormd.”

De distributeur heeft een speciaal aan Oracle toegewijd team ingericht. De focus ligt steeds op cloud en engineered services. Hij vertelt dat zijn bedrijf er alles aan doet om makkelijk zaken te doen. En komt met StreamOne, een marktplaats en platform om cloud services te verkopen, beheren en af te rekenen. “Nieuw is dat we Oracle PayG (pay as you go) via StreamOne aanbieden.” Een laatste opmerking van hem betreft klachten van sommige partners over de in hun ogen hoge marges die Tech Data berekent. “Daar krijgt u dan ook wel de bijbehorende waarde voor.”

Verandert alles

Bas Diepen, Senior Director Cloud ales Noord-Europa bij Oracle, zegt het stellig: “De cloud verandert alles; geen organisatie ontkomt eraan. Deze vorm van automatisering brengt heel veel innovatie met zich mee. En bedenk wel dat er wereldwijd bij Oracle zo’n 1,6 miljard dollar aan cloudgerelateerde omzet per kwartaal wordt gemaakt. Dat is naast de omzet van nieuwe klanten slechts vijftien procent van onze installed base. Kansen volop dus. Partners: breng uw klanten naar de cloud!”

Hij vertelt dat Oracle de cloud anders aanvliegt dan overige leveranciers. “Wij hebben een platform plus een pad. Ook volgens Gartner hebben we een compleet platform. We hebben de producten om cloud computing toe te passen; en we bieden daarbij ook nog eens zes verschillende manieren – paden – om naar de cloud te gaan.”

“We zitten nu in EMEA op één go live naar de cloud met een partner per dag. Ik denk dat we eind dit fiscale jaar twee go lives met partners per dag hebben. Er zijn al 25.000 klanten die deze reis begonnen zijn. Belangrijk is om op de cloud te focussen. Specifieke kennis op te doen. Nederland loopt wel voorop bij de cloudadoptie; toch staan we pas aan het begin.”

Thijs Vink, Alliances en Channel Director Systems bij Oracle, heeft een presentatie samen met Erik Cramer, Global Offering Manager bij Atos. Vink benadrukt dat van de zes paden naar de cloud er twee zijn die systems betreffen. “Slechts een klein deel draait op Oracle hardware. Dus hier zijn ook volop kansen.”

Cramer vertelt over VOC Hotel. VOC staat voor Virtual Oracle Computing en verwijst tevens naar een roemrucht handelsverleden van Nederland evenals naar dienstbaarheid (hotel). “Wij bieden hiermee hapklare brokken voor onze klanten – van budget kamers tot appartementen – om een gemengde cloud/on premise omgeving in te richten.” Hiervoor gebruikt Atos onder meer hardware van Oracle: de Private Cloud Appliance.

Vink noemt de drie win/win programma’s: attract/win (nieuwe systems-klanten binnenhalen); refresh/win (installed base vernieuwen) en attack/win (behalve systems ook storage verkopen). “Er zijn veel kansen. Maar zoek de samenwerking op met ons, met andere partners. Je kunt niet alles alleen.”

Enorme klus

Hendrik-Jan Hunink, bij Oracle verantwoordelijk voor de partner Go-to-Market strategie voor IaaS & PaaS van Oracle in Nederland, vertelt dat een migratie naar de cloud organisaties gewoonlijk een kostenreductie oplevert van dertig procent. Hij geeft de trends aan: Nu gaat 80% van het IT budget naar het in stand houden van de IT infrastructuur en beveiliging en slechts 20% naar innovatie, bij het gebruik van de cloud gaat straks slechts 20% van het IT budget naar de infrastuctuuren beveiliging en blijft er 80% over voor innovatie.. Dit biedt veel kansen. “Bedenk daarbij dat elke euro die aan cloud-infrastructuur wordt besteed acht tot elf euro extra besteding aan diensten met zich meebrengt. Er draaien Oracle databases op ongeveer 300.000 processoren in Nederland. De migratie naar de cloud van deze workloads is een enorme klus, maar gaat wel gebeuren.”

Razendsnel

Johan Louwers, Chief Architect bij Capgemini, vertelt van een Nederlandse, grote retailketen wiens naam hij niet mag noemen, die razendsnel cloud computing wilde gaan inzetten. "De klant had haast. Het is ons gelukt; in een mum van een tijd hebben we de systemen gekoppeld aan Oracle Cloud, plus een koppeling naar SAP.”

Hij meent dat er bij veel klanten nog koudwatervrees is om naar de cloud te gaan. “Maar begin gewoon; ervaar het als een reis.”

Jan Stalman, Sales Manager Oracle Cloud ERP/SCM & JD Edwards ERP bij Cadran Consultancy, zegt dat veel organisaties hun ERP-systeem on premise willen houden. “Er is een lichte verschuiving naar de cloud, maar wij hebben vooral gezocht naar aanvullingen. Zo willen bedrijven wel hun analyses in de cloud laten uitvoeren. En dan kom je bij Business Intelligence for JD Edwards (BI4JDE).” Hij noemt het voorbeeld van Denso, een Japans bedrijf gespecialiseerd in de productie en ontwikkeling van auto-onderdelen met de Europese vestiging in Weesp. Start met Oracle Analytics in de cloud in 2018. Bi4JDE is in vier uur geladen en go live is op 3 april 2018 (dit valt samen met de start van het fiscale jaar in Japan.) “Luister goed naar de klant; weet wat Oracle allemaal heeft te bieden. Samen maken we het verschil”, houdt hij zijn gehoor voor.

Voorbeelden

Diepen ten slotte geeft aan dat de cloud de markt opent voor Oracle-producten die voorheen alleen voorbehouden waren aan grote multinationals. “Daarbij moeten we de markt overtuigen. Wie voorbeelden heeft van geslaagde migraties kan bij mij aankloppen. Samen maken we dat dan wereldkundig.” Partners staan na afloop vervolgens in de rij om dit met Diepen uit te werken.

De middag is afgesloten door een inspirerende lezing van Marc Lammers, de trainer die het Nederland dames hockeyteam goud bracht en nu het Belgisch mannen hockeyteam nar de tweede plek op de wereldranglijst heeft weten te brengen.

Door: Teus Molenaar

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!