Redactie - 30 maart 2018

Steven Blees, Juniper: ‘Eenvoud, dáár gaat het om in 2018!’

Steven Blees, Juniper: ‘Eenvoud, dáár gaat het om in 2018!’ image

Tijdens Juniper Networks’ eerste jaren waren snelheid en schaalbaarheid de grote problemen die om een oplossing vroegen. Die problemen werden door de leverancier van onder meer switches, routers en SDSN-technologie (Software Defined Secure Network) met succes geadresseerd. Nu is het grote probleem complexiteit, zegt Steven Blees, Senior Partner Account Manager bij Juniper. “De partij die dat vraagstuk het effectiefste aanpakt, zal in de komende jaren het meest succesvol zijn.”

“Ik zeg altijd tegen partners: als je vijf vingers hebt, dan kun je vertellen wat Juniper doet”, opent Blees voortvarend ons gesprek. “Juniper doet routing, switching en security. Daaronder ligt één krachtig operating system: Junos OS. En onze vijfde troef  is ‘automation’.” We zoomen allereerst kort in op het onderwerp ‘security’, omdat de als aanbieder van geautomatiseerde en veilige netwerken bekendstaande speler op dat vlak de laatste jaren veel nieuwe innovaties heeft gerealiseerd.

SDSN

Het afgelopen jaar heeft Juniper op het gebied van security een zeer ambitieus innovatieprogramma doorgevoerd. Het betekent, volgens Blees, dat Junipers securityportfolio nu weer zeer concurrerend is met dat van andere merken en dat het bedrijf met zijn Software Defined Secure Network-platform tegenwoordig zelfs weer echt vooroploopt. Met SDSN slaat Juniper een brug tussen het netwerk en de securityomgeving door elke netwerkpoort onderdeel te maken van de securityomgeving en zo ‘enforcement’ te kunnen doen op elke poort. “Dus qua innovatie zijn we echt goed bezig op securitygebied. Er is nu nog één stap te gaan en dat is dat we wat dat betreft ook weer de marktperceptie krijgen die we verdienen. Daaraan wordt hard gewerkt en daarin spelen ook onze partners een belangrijke rol.”

Eenvoud!

“Het grootste probleem van klanten is op dit moment complexiteit”, antwoordt Blees desgevraagd. “Daarom is onze engineeringskracht erop gericht om zaken zoveel mogelijk te vereenvoudigen. Alles bij Juniper is op dit moment gericht op ‘simplicity’. Eenvoud, dáár gaat het om in 2018! En om die te bereiken streeft Juniper drie doelen na. Het eerste is keuzevrijheid en flexibiliteit door middel van open standaarden. Automation, dus alles zoveel mogelijk automatiseren, is twee. En drie is: de dingen slimmer doen dan anderen via constante innovatie. Want Juniper is al sinds jaar en dag een ‘challenger’, dus we móeten blijven innoveren en differentiëren om succesvol te zijn.”

Eenvoud door automation komt tot uiting in Junipers visie betreffende de ontwikkeling van zogenaamde ‘self driving networks’. Het is een ontwikkeling waar Juniper al jaren aan werkt en die gefaseerd verloopt. Het uiteindelijk doel is gelegen in netwerken die bij geconstateerde problemen zelf actie ondernemen en, net als de zelf rijdende auto, daar waar nodig zelfstandig allerlei aanpassingen kunnen doen om optimaal te functioneren. “De ontwikkeling van zogeheten ‘bots’ en de toepassing van telemetrie zijn daar onder meer onderdeel van”, aldus Blees.

Rol partners

Per 1 januari is het nieuwe Juniper Advantage 2018-partnerprogramma van start gegaan. Juniper stemt zijn programma daarmee beter af op de oplossingsdomeinen waarop partners zich specialiseren in de markt, en dat zijn met name: Security, Datacenter en Cloudintegratie. Steeds meer partners richten zich daarbij op de ontwikkeling van ‘managed services’, om zo in dat streven naar minder complexiteit ook hun bijdrage te leveren. Want resellers hebben volgens Blees heel goed in de gaten dat ze in hun ontwikkeling die kant op moeten, willen ze blijven innoveren, differentiëren en groeien. En ook klanten zijn hier blij mee, vervolgt hij, want veel IT-afdelingen worden meer en meer geplaagd door beperkte budgetten en een groeiend tekort aan mensen met genoeg kennis van die steeds complexer wordende nieuwe technologie. Dat veroorzaakt steeds meer werkdruk en vraagt om partijen die die druk door middel van managed services bij klanten kunnen offloaden. “Dát zijn de resellers van de toekomst!”, zegt Blees.

Sky Enterprise

Juniper helpt zijn resellers hierbij door de ontwikkeling van tools waarmee die de taken van klanten makkelijker kunnen overnemen. Onlangs werd daartoe bijvoorbeeld Sky Enterprise gelanceerd, een

cloudgebaseerde managementoplossing, waarvoor Blees twee toepassingsmodellen in gedachten heeft. “Een partner kan zeggen: ik ga met behulp van Sky Enterprise gemanagede configuratie-, beheer- en rapportageservices leveren aan mijn eindklant. En de tweede mogelijkheid is dat hij zegt: ik verkoop het abonnement voor die cloudgebaseerde beheeromgeving door aan de eindklant, en de eindklant doet het vervolgens zelf. Welk model je ook kiest, in beide gevallen wordt het voor klanten veel eenvoudiger om hun netwerken uit te rollen en te beheren. Ook zo genereren we weer meer eenvoud in de Enterprise-markt.

Toekomst?

Wat de toekomst betreft verwacht Blees voor de Nederlandse markt vooral veel van Junos Fusion Enterprise, een innovatie op gebied van het bekende ‘stacking’, het stapelen en aan elkaar koppelen van meerdere switches tot één logische eenheid qua beheer. Hoe hoger het aantal eenheden dat je kunt combineren, hoe efficiënter het is. Wat Juniper nu met Junos Fusion heeft gedaan, is dat je tot 128 switches in combinatie met 2 core switches kunt laten acteren als één switch. Dat levert, zegt Blees,  maximale eenvoud in de architectuur en het operationele beheer van een bedrijfsomgeving.

“We beschikken al een jaar over die technologie, alleen tot op heden was dat alleen interessant voor de grotere klanten”, licht hij toe. “We komen nu echter met wat kleinere core switches. Daardoor valt je voorinvestering in de core – wat meestal je grootste initiële investering is – een stuk lager uit. Daarmee brengen we die eenvoud nu ook naar het middensegment, en dat maakt het met name voor een markt als de Nederlandse een stuk interessanter omdat je nu bij 40 à 45 edge switches al met die technologie aan de slag kunt gaan. Dat vereenvoudigt je netwerk dusdanig dat je je beheerlast significant omlaag zult zien gaan. Bovendien kun je de dingen zo makkelijker automatiseren en zijn tevens koppelingen met datacenters eenvoudiger tot stand te brengen.”

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!