Bescheiden Transfer Solutions gelooft in ‘maatwerk as a service’

03-04-2018 | door: Johan van Leeuwen
Deel dit artikel:

Bescheiden Transfer Solutions gelooft in ‘maatwerk as a service’

Directeur Jurgen Duijster was blij en vooral zeer verrast toen in januari de naam van Transfer Solutions viel als VAR of the Year bij de uitreiking van de Dutch IT-channel awards. Maar zo gek was het niet als je bekijkt welke ontwikkeling zijn bedrijf doormaakt. Samen met Business Development Manager Mariette van Pinxteren vertelt hij wat Transfer Solutions voor eindklanten en met name ook voor ISV’s kan betekenen.

“We zijn van nature een nuchter en bescheiden bedrijf en ik dacht daarom dat we niet bekend genoeg zouden zijn om een Dutch IT-channel award te winnen”, verklaart Duijster zijn verbaasdheid op 17 januari. “We zijn er nog steeds erg blij mee. Ik zie het als een prachtige beloning voor het vasthouden aan een visie die is gericht op langetermijnrelaties.”

Maatwerk
Transfer Solutions is sinds 1995 actief in het leveren van maatwerk met behulp van Oracle-oplossingen. Vandaag de dag hoort het bij de grootste Oracle-partners van Nederland en verzorgt het met in totaal 150 medewerkers advies, beheer, applicatieontwikkeling en opleiding. Naast Oracle heeft het, voor low code applicatieontwikkeling, ook een samenwerking met OutSystems. “Wij willen als partner meedenken over de uitdagingen die op het pad van onze klanten komen en hoe IT daarbij kan helpen”, legt Duijster uit. Op die manier ondersteunt het bedrijf uit Leerdam eindgebruikers in veel verschillende branches, van logistiek tot de maritieme sector en het domein van uitkeringen. “Maar de sector maakt voor ons eigenlijk niet uit”, geeft Business Development Manager Van Pinxteren aan.

ISV
Transfer Solutions heeft ook veel Independent software vendors (ISV’s) als klant. “Zowel bij de eindklanten als bij ISV’s zien we dat een hybride cloud-architectuur veel kansen biedt”, vertelt Duijster. “Niet alleen als het gaat om kostenbesparing, schaalgrootte en het kunnen delen van hardware, maar ook de mogelijkheid om tijd en middelen te kunnen besteden aan hun core business. Een pensionmaatschappij wil pensioenen verzorgen en een ziekenhuis wil mensen beter maken. En zo willen ISV’s software functioneel kunnen aanpassen. Door de cloud kunnen ze zich daar op richten.”

Duijster: “Eén van de verschillen tussen een ISV en een eindgebruiker is dat die eerste groep zijn IT-omgeving wil laten groeien, want dan heeft hij meer gebruikers, terwijl zakelijke eindklanten hun IT-omgeving zo klein mogelijk willen houden, want dan is het goedkoper. Door de cloud verdwijnen de grenzen en dat merken ISV’s heel sterk. Als mijn kinderen iets voor elkaar willen krijgen zoeken ze een app op, en daarbij maakt het hen niets uit of die in Nederland of ergens anders is gemaakt. Dat kunnen ISV’s als een bedreiging zien, maar het is ook een kans, want hun markt wordt groter. Bovendien zijn ze van het versiebeheer af. Klanten die allemaal verschillende versies gebruiken leveren in het onderhoud veel extra werk op.”

Versaasen
Transfer Solution gelooft daarom erg in het ‘versaasen’ van applicaties. Duijster: “Als je als ISV een applicatie versaast, en dan bedoel ik niet webenabled maken, maar het als een dienst multi-tenant aanbieden, dan heb je nog maar met één versie te maken. Bovendien kun je eindgebruikers veel sneller nieuwe functionaliteit leveren”, legt Duijster uit. Transfer Solutions helpt bij dat versaasen. “Wij maken met ISV’s eerst een stappenplan daarnaartoe. Dus: moderniseren, cloud-ready maken en een multi-tenant platform neerzeten. Samen met een partner doen we daarna een review op de code die in het verleden gebruikt is. Het ideale einddoel is dat de ISV alleen nog maar bezig is om via die ene cloudomgeving extra functionaliteit te bieden. En dat over de hele wereld.”

Niveau hoger
“Wat wij doen gaat verder dan alleen klanten ontzorgen door middel van een hybride cloud-architectuur op maat”, verduidelijkt Duijster. “We gaan als het ware een niveau hoger zitten en regelen ook de functionele invulling via een as-a-service-model. Je kunt bij ons nog steeds consultancy tegen een prijs per uur krijgen, maar er is steeds meer vraag naar het leveren van standaard releases tegen een vaste maandprijs. Dat is dus ‘as a service’ is, maar geen SaaS, want het is geen standaard. Je zou het ‘maatwerk as a service’ kunnen noemen.”

Zelf uittesten
Dat alles doet Transfer Solutions in trouwe samenwerking met Oracle. Van Pinxteren: “Oracle is één van de weinigen met een porfolio dat breed genoeg is voor wat wij klanten willen kunnen bieden. Van hardware en housing tot en met de functionele laag. Zowel on premise als in een private of een public cloud. En nu komen er ook uitbreidingen bij op het gebied van ‘Internet of Things’. Ja, daar kijken wij ook naar, maar eerst testen wij het zelf, zoals we dat eigenlijk altijd doen. ‘Eat your own dogfood’. Zo ging het ook met Oracle Cloud. Vijf jaar geleden begonnen we daarover te vertellen. Klanten waren nieuwsgierig, maar wilden niet overstappen vanwege veiligheid en onbekendheid. Wij zijn het zelf gaan gebruiken en organiseerden tegelijkertijd evenementen waarin we klanten vertelden over onze eigen ervaringen. Dat doen we trouwens nog steeds. In april en mei zijn er nieuwe cloud roadshows.”

Opleidingen
Transfer Solution verzorgt ook beheer en opleidingen. Van Pinxteren: “‘As a service’ houdt ook in dat je ervoor zorgt dat het blijft draaien. Dus hebben we een beheerafdeling die daar 24/7 voor zorgt. Daarnaast hebben we een opleidingsinstituut, omdat we merkten dat we zoveel kennis en ervaring hebben opgebouwd dat we systeembeheerders van eindklanten, maar ook concullega’s of technologische partners, verder kunnen helpen.”

Succes-probleem
Nog even terug naar 17 januari. Transfer Solutions won de Dutch IT-channel award met name voor een case bij het veteraneninstituut. Duijster: “Een typisch voorbeeld van een klant die een maatwerkbehoefte had en naar ons toekwam. Het was eigenlijk een succes-probleem. Ze geven gastlessen op basisscholen, maar die vraag groeide zo snel dat de manier waarop ze het aanpakten, met Excelsheets, niet meer te hanteren was. Ze hebben weinig IT-kennis en geen eigen IT-omgeving, maar hechten wel veel waarde aan veiligheid. Dan kom je al snel in de cloud uit. In nauwe samenwerking hebben we met hen een mooie oplossing op maat neergezet.”

Terug naar nieuws overzicht