Insight zet kennis in voor MKB-bedrijven

05-04-2018 | door: Teus Molenaar
Deel dit artikel:

Insight zet kennis in voor MKB-bedrijven

Insight trekt samen op met brancheorganisaties MKB Rotterdam Rijnmond en MKB Amsterdam om ondernemers van de juiste automatisering te voorzien. “Onze leden kunnen wel wat steun gebruiken op dit vlak. Daarom zijn we blij een partner te hebben gevonden die hier wel veel verstand van heeft”, zeggen de vertegenwoordigers van de MKB-organisaties.

In het nieuwe kantoor van Insight in het Coengebouw te Amsterdam doen Pieter van Klaveren (voorzitter MKB Rotterdam Rijnmond), Dirk de Bie (directeur MKB Amsterdam) en Frank Hoekstra (VP Insight Benelux) hun verhaal.

De samenwerking is eigenlijk ontstaan tijdens de voorbereiding van de Insight TechShow in de Passagiersterminal Amsterdam september vorig jaar. “Wij hebben toen gevraagd aan MKB Nederland om een sessie te verzorgen”, legt Hoekstra uit. “Wij hebben mooie oplossingen in petto voor het midden- en kleinbedrijf dat ook de digitale transformatie doorzet. Voor die bedrijven is IT vooral veel gedoe; ze hebben daar niks mee, maar ze beseffen wel dat de juiste oplossingen kunnen helpen hun bedrijf in stand te houden, dan wel te laten groeien. De vraag voor ons was: hoe bereik je die bedrijven? Zelf doen of via anderen? Via de brancheorganisaties was het korte antwoord. Daarom hebben wij contact gelegd om bij ons te komen met een lezing gedurende de TechShow.”

Kennispartners

Er zijn ongeveer 150.000 MKB-bedrijven in Nederland en met elkaar vormen zij de economische kurk waar ons land op drijft. De twee MKB-organisaties aan tafel maken onderdeel uit van MKB-Nederland. Zij zijn zelfstandig opererende belangenbehartigers. MKB kent in totaal 5 regioafdelingen.. Van Klaveren zegt dat MKB Rotterdam Rijnmond met zijn achterban de grootste is van de vijf.

“In gesprekken met onze leden blijkt dat zij vaak worstelen met hun automatisering. Er leven veel vragen. Welke technologieën of diensten moeten zijn inschakelen? En dan liefst tegen zo laag mogelijke kosten. Als je tegen een MKB’er zegt dat hij zijn computers elke drie jaar moet inwisselen voor nieuwe, omdat hij anders achterloopt, dan krabt hij even achter zijn oor en denkt: ‘Dan kunnen ze ook wel vijf jaar mee’. Dat is de gangbare mentaliteit. Maar nu met cloud computing, smart phones, tablets en noem maar op zien ze dat er kansen liggen. De ontwikkelingen gaan echter zo snel dat het lastig is de juiste keuzes te maken. Daarom waren wij eigenlijk al op zoek naar een kennispartner. Niet een organisatie die meteen van alles wil verkopen, maar meedenkt en verstand van zaken heeft. Daarom zagen we er wel wat in toen wij werden benaderd om aan de TechShow mee te doen.”

Wiel uitvinden

Van Klaveren nam contact op met ‘Amsterdam’. “Bij onze leden spelen dezelfde vragen”, zegt De Bie. “En MKB’ers hebben de neiging om steeds zelf het wiel uit te vinden. Daarom is het goed samen op te trekken en krachten te bundelen. De lezing op de TechShow was een mooie aanleiding om in een paar gesprekken met Insight te achterhalen wat we aan elkaar hebben.”

MKB Nederland heeft de ‘next economy’ als speerpunt. Daar speelt informatietechnologie een vooraanstaande rol. “Feitelijk is de behoefte aan goede ICT niet veel anders bij een klein bedrijf dan bij een heel grote onderneming. Alleen de schaal is anders. Maar in tegenstelling tot de grote bedrijven, beschikt het MKB gewoonlijk niet over een IT-afdeling. Zij moeten hun kennis dus ergens anders vandaan halen. Daar zien we de meerwaarde van Insight”, zegt het MKB-tweetal.

Er is veel uit te leggen, vult Van Klaveren aan. “Wij hebben jaarlijks zo’n veertig sessies voor onze leden; over diverse onderwerpen. Daar komen twee- tot driehonderd leden per keer op af. We zullen die sessies, samen met Insight, gaan inzetten om duidelijk te maken wat je met de nieuwste informatietechnologie kunt doen voor je bedrijf.”

Security

Een voorbeeld is de naderende AVG (de Algemene Verordening Gegevensbescherming die per 25 mei 2018 van kracht is). “Dat raakt ook onze leden. Zij willen graag weten wat zij kunnen doen om aan deze richtlijnen te voldoen. Daar willen ze informatie over”, licht De Bie toe.

Hij geeft aan dat security in zijn algemeenheid een onderwerp is waar zijn leden veel meer over willen weten. Van Klaveren beaamt dit volledig. “Je kunt nu met een klein bedrijf met een paar mensen de hele wereld bereiken; jouw klanten kunnen zich overal bevinden. Maar de keerzijde van de medaille is dat de wereld jou dan ook kan bereiken. En niet iedereen heeft het beste met je voor.”

Portal

Insight heeft een speciale portal ontwikkeld op basis van het Microsoft CSP-programma (Cloud Solution Provider). “Daarin zitten onder meer Microsoft Office 365, CRM Online en het beheerpakket InTune. Op basis van een abonnement. Op die manier kunnen zij eenvoudig over functionaliteit beschikken en tegelijk flexibel zijn tegen redelijke kosten”, aldus Hoekstra.

Maar het mooist zijn volgens hem nog de Customer Success Teams die op afstand en Nederlandstalig helpen de digitale transitie te maken. “Aan de voorkant geven wij advies over mogelijke stappen; via de portal kunnen ze kennis maken met de nieuwe vormen van automatisering en ze kunnen altijd terugvallen op onze Customer Success Teams”, schetst Hoekstra wat zijn bedrijf de MKB’ers te bieden heeft.

Van Klaveren en De Bie denken dat zij hiermee de dienstverlening aan hun leden kunnen verbeteren. “Er zal in de praktijk wel nog aan knoppen moeten worden gedraaid, maar het belangrijkste is dat we met elkaar aan de slag gaan”, zeggen zij.

Terug naar nieuws overzicht

Tags

MKB