IBM werkt samen met Startups om Quantum Computing te versnellen

09-04-2018 | door: Blog
Deel dit artikel:

IBM werkt samen met Startups om Quantum Computing te versnellen

Het valt niet te ontkennen - we naderen de dageraad van het commerciële kwantumtijdperk - een vormende periode waarin quantum computing en de vroege use-cases zich snel ontwikkelen. Het is te voorspellen dat de hype zich bezighoudt met het potentieel voor kwantumcomputing om onze wereld te beïnvloeden, aangezien media, VC-kantoren, beleggers en het grote publiek meer over de technologie blijven leren en begrijpen.

Heden neem ik deel aan bijna 100 startup-oprichters, venture capitalists en opinieleiders in de industrie tijdens het eerste IBM Q Summit Silicon Valley-evenement in Palo Alto, Californië. Het doel van de dag: de hype doorbreken en focussen op de huidige stand van zaken in quantum computing en hoe organisaties en ontwikkelaars zich kunnen voorbereiden op de toekomst.

IBM Q Summit-aanwezigen komen bijeen om te bespreken wat ze de komende vijf jaar kunnen verwachten en wat het betekent om 'kwantumklaar' te zijn. De discussie zal zich onvermijdelijk ook concentreren op de nieuwe rol van de quantumontwikkelaar en wat dat betekent voor toekomstige applicatie-ontwikkeling.

Vandaag neemt IBM opnieuw een substantiële stap in de verbreding van de toegang tot quantum computing. IBM kondigt de eerste startups aan om deel te nemen aan het IBM Q Network, een wereldwijde community die zich toelegt op het bevorderen van quantum computing en het verkennen van praktische toepassingen voor bedrijven en wetenschap. Door lidmaatschap van het netwerk kunnen deze startups experimenten en algoritmen uitvoeren op IBM-quantumcomputers via cloudgebaseerde toegang. Bovendien krijgen deze startende leden de mogelijkheid om samen te werken met IBM-onderzoekers en technische MKB-bedrijven over mogelijke toepassingen, evenals met andere IBM Q Network-organisaties.

Het IBM Q Network, dat in december 2017 werd gelanceerd, biedt deelnemende organisaties verschillende niveaus van cloudgebaseerde toegang tot kwantumexpertise en -bronnen, en voor bepaalde leden toegang tot het IBM Q-systeem, een van de meest geavanceerde, schaalbare universele kwantumcomputersystemen beschikbaar. Het biedt startups in de kwantumcomputerserie ook diepere toegang tot API's en geavanceerde quantum-softwaretools, bibliotheken en applicaties, evenals overleg over nieuwe kwantumtechnologieën en -toepassingen van IBM-wetenschappers, -ingenieurs en -consultants.

Deze startups zijn onder meer:

Zapata Computing - gevestigd in Cambridge, MA, is Zapata Computing een bedrijf dat kwantumsoftware, applicaties en services ontwikkelt voor het ontwikkelen van algoritmen voor chemie, machine learning, beveiliging en foutcorrectie.

Strangeworks - gevestigd in Austin, Texas en opgericht door William Hurley, Strangeworks is een bedrijf voor kwantum computing-software dat hulpmiddelen ontwerpt en levert voor softwareontwikkelaars en systeembeheer voor IT-beheerders en CIO's.

QC Ware - QC Ware, gevestigd in Palo Alto, CA, ontwikkelt hardware-agnostische bedrijfssoftwareoplossingen die op quantumcomputers worden uitgevoerd. De investeerders van QC Ware zijn onder andere Airbus Ventures, DE Shaw Ventures en Alchemist en het heeft relaties met de NASA en andere overheidsinstanties. QC Ware heeft een NSF-subsidie ??gewonnen en haar klanten zijn Fortune 500 industriële en technologische bedrijven.

Q-CTRL - Het hardware-agnostische platform van Q-CTRL - Black Opal - wordt geadverteerd om controles te ontwerpen en te implementeren om fouten in hun kwantumhardware te onderdrukken voordat fouten accumuleren, waardoor routekaarten van gebruikers naar functionele systemen worden versneld. Q-CTRL is gevestigd in Sydney, Australië en wordt ondersteund door Main Sequence Ventures en Horizons Ventures.

Quantum Benchmark - Quantum Benchmark biedt oplossingen voor foutkarakterisering, foutvermindering, foutcorrectie en prestatievalidatie voor quantum computing-hardware. De True-Q-technologie van Quantum Benchmark kan het kwantumvoordeel bepalen dat haalbaar is met elke kwantumcomputerhardware voor elke gewenste toepassing. Quantum Benchmark, met hoofdkantoor in Kitchener-Waterloo, Canada, is een door durfkapitaal ondersteund softwarebedrijf geleid door een team van toponderzoekswetenschappers en ingenieurs in quantum computing.

1QBit - Het hoofdkwartier is gevestigd in Vancouver, Canada, 1QBit is een op quantum en quantum geïnspireerde software die is ontworpen om 's werelds meest veeleisende computeruitdagingen op te lossen. De hardware-agnostische platformen en services van het bedrijf zijn ontworpen om de ontwikkeling mogelijk te maken van applicaties die schalen naast de vooruitgang op zowel klassieke als kwantumcomputers. 1QBit wordt ondersteund door Fujitsu Limited, CME Ventures, Accenture, Allianz en The Royal Bank of Scotland.

QxBranch - Het hoofdkantoor is gevestigd in Washington, D.C., QxBranch levert geavanceerde gegevensanalyses voor klanten in de financiële, verzekerings-, ruimtevaart- en beveiligingssector wereldwijd. QxBranch ontwikkelt software en toepassingen van quantumcomputing gericht op machine learning en risicoanalyses.

Cambridge Quantum Computing (CQC) - CQC, opgericht in 2014, is een onafhankelijk kwantumcomputingbedrijf dat expertise combineert op het gebied van kwantuminformatieverwerking, kwantumtechnologie, kunstmatige intelligentie, kwantumchemie, optimalisatie en patroonherkenning. CQC ontwerpt oplossingen zoals een gepatenteerde platform-agnostische compiler die is bedoeld om ontwikkelaars en gebruikers te laten profiteren van quantum computing, zelfs in de vroegste vormen. CQC heeft ook een groeiende focus op kwantumtechnologieën die betrekking hebben op codering en beveiliging.

Initiële IBM Q Network-partners, leden en hubs die in december 2017 zijn aangekondigd, omvatten: JP Morgan Chase, Daimler, Samsung, JSR, Barclays, Keio University, Honda, Oak Ridge National Lab, University of Oxford, University of Melbourne, Hitachi Metals en Nagase . Deze organisaties hebben cloudgebaseerde toegang tot de quantumcomputersystemen van IBM, evenals de mogelijkheid om toepassingsonderzoek en -ontwikkeling te doen met IBM-wetenschappers, en nemen deel aan workshops voor training en vaardigheidsopbouw met IBM.

Terwijl quantum computing tegenwoordig nog in de kinderschoenen staat, werken ontwikkelaars, wetenschappers, academici en professionals al met de technologie via de IBM Q Experience, een open beschikbaar cloudgebaseerd platform voor kwantumexperimenten en -leren; en QISKit, een opensource-ontwikkelaarskit voor quantumsoftware. In feite hebben in slechts één jaar bijna 80.000 gebruikers met QISKit meer dan 3 miljoen externe uitvoeringen uitgevoerd op cloud quantum computing-bronnen en meer dan 60 onderzoekspublicaties zijn geschreven op basis van de technologie.

QISKit is een verzameling software, documentatie en demo's met betrekking tot het bouwen van kwantumprogramma's en het uitvoeren ervan op simulatoren en echte hardware. Startups kunnen QISKit en IBM Q gebruiken om applicaties te ontwikkelen, nieuwe algoritmen te ontdekken en use cases voor potentiële toepassingen te ontwerpen. Samen met de huidige QISKit.org-community kunnen we allemaal samenwerken om de ontwikkeling van nieuwe kwantumsoftwarefunctionaliteit te ondersteunen, de uitgebreide set van huidige tools uit te breiden en de acceptatie van QISKit in de hele sector te bevorderen.

Ons team kan niet meer enthousiast zijn om nauw samen te werken met deze toonaangevende startups om te onderzoeken hoe quantum computing de onoplosbare problemen van vandaag kan aanpakken in sectoren zoals financiële dienstverlening, automotive of chemie. Wij zijn van mening dat uitbreiding van ons samenwerkingsverband met de startup-community snel groei op alle niveaus van de kwantumstapel en vroege toepassingen zal bevorderen.

Door: Jeff Welser, Director, IBM Research - Almaden

Terug naar nieuws overzicht
Hardware