Redactie - 11 april 2018

Alation helpt bedrijven data te rangschikken

Datameren zijn voor bedrijven een heilige graal, mits de relevante informatie te vinden is. En daar gaat het juist vaak mis. Bedrijven hebben enorm veel data, die dagelijks ook nog toeneemt. Hierdoor wordt het snel zoeken naar relevante informatie al snel het zoeken naar een speld in een hooiberg. De gebruiker weet dan veelal wel dat de gewenste informatie ergens beschikbaar is. Start-up Alation heeft hulpmiddelen ontwikkeld die deze klus kunnen klaren. Mens en machine brengen orde in de chaos.

De digitale wereld creëert veel verworvenheden. De moderne IT is in staat om alle events te registreren en op te slaan. Datameren vol relevante informatie staan elk bedrijf ter beschikking. Het is aan de medewerkers om er uiteindelijk voordeel uit te halen. Maar hoe meer mensen toegang krijgen, des te complexer het lijkt te worden. Meer is niet altijd beter. Datameren zijn desondanks een grote bron van informatie, de IT moet er enkel orde in scheppen. Machine-learning in combinatie met gezond verstand is daarvoor een mogelijke oplossing.

Applicatie

Reeds in 2012 werd Alation opgericht om deze klus te klaren. Tot die tijd bleven datameren van applicaties volgens de CEO silo’s die moeilijk te combineren waren. Bedrijven hebben juist kruisverbanden nodig om er een voordeel uit te halen. CEO en co-founder Satyen Sangani belooft zijn klanten dat met de Alation-software die klus te klaren is. Op uniforme wijze komt er orde in de chaos van de verschillende datameren. Analyse mogelijkheden, dataselectie en optimalisatie van de data zijn daarbij sleutelwoorden die regelmatig vallen.

Machine Learning

Gebruikers willen dashboard op mobiele telefoon of via een website. Hiervoor is infrastructuur in de vorm van API’s of sensoren voor containers nodig. Maar daarmee wordt alles weer complexer en ontstaan er nieuwe problemen bij het benaderen van de juiste data.
Alation lost dit op door een combinatie van machine learning en gebruikersinteractie te combineren. Daarmee ontstaat er helder inzicht en is het ook mogelijk de bron van de data vast te stellen. De gebruiker weet uiteindelijk exact waar alles vandaan komt. Als aanvulling daarop wordt ook geadministreerd wie de data al gebruikte en wanneer en waarvoor dat was. De krachten binnen een bedrijf kunnen zo verenigd worden.

Data

CEO Satyen Sangani (foto): "Net als Google, doorlopen we honderden of duizenden gegevenssystemen in een bedrijf en kijken we niet alleen naar de gegevens, maar ook naar de gebruikslogboeken". Alle activiteiten worden gerubriceerd en gedocumenteerd zodat inzicht ontstaat over de reeds geanalyseerde data. Door die acties en kennis te combineren worden processen efficiënter.

Cloud

De datameren kunnen tal van smaken hebben. Lokale opslag in het eigen datacentrum of cloud based via Amazon, Microsoft of Google, het maakt voor de Alation-software niets uit. De software analyseert en rubriceert alles, om vervolgens een krachtige index op te leveren. Gebruikers weten daarna snel en foutloos de juiste bronnen in hun bedrijf te vinden. Omdat kennis die reeds eerder opgebouwd is bewaard blijft, wordt een vraag die een tweede keer gesteld is, beantwoord met het antwoord dat al eerder gerealiseerd was. Veel efficiënter dan het wiel opnieuw uitvinden. Daarmee kan sneller en adequater gereageerd worden op vragen die bij medewerkers in het bedrijf ontstaan.

Door: Hans Steeman

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!