Witold Kepinski - 09 april 2018

IDC: Converged Systems zijn sterk in trek

Volgens de International Quarterly Converged Systems Tracker van marktonderzoeks IDC steeg de marktomzet van wereldwijd geconvergeerde systemen van jaar tot jaar met 9,1% tot 3,6 miljard dollar in het vierde kwartaal van 2017 (4kw17). De verkoop over het hele jaar overtrof 12,5 miljard dollar, een stijging met 9,4% ten opzichte van het voorgaande jaar en de eerste keer dat de markt in een kalenderjaar 12 miljard dollar overtrof.

"Het aantal organisaties dat geconvergeerde systemen implementeert, bleef zich uitbreiden tot 2017", zegt Eric Sheppard , vice-president onderzoek, Enterprise Servers en Storage. "Dit dreef de totale marktwaarde afgelopen jaar naar 12,5 miljard dollar. Hoewel niet alle marktsegmenten tijdens het jaar zijn gestegen, konden degenen die wel groeiden aanzienlijke voordelen bieden met betrekking tot de meest centrale infrastructuuruitdagingen waarmee de huidige datacenters worden geconfronteerd."

Converged Systems-segmenten

De marktvisie van geconvergeerde systemen van IDC biedt drie segmenten: gecertificeerde referentiesystemen en geïntegreerde infrastructuur, geïntegreerde platforms en hyperconverged systemen. Gecertificeerde referentiesystemen en geïntegreerde infrastructuur zijn vooraf geïntegreerde, door de leverancier gecertificeerde systemen met serverhardware, schijfopslagsystemen, netwerkapparatuur en elementaire element / systeembeheersoftware. Geïntegreerde platforms zijn geïntegreerde systemen die worden verkocht met extra vooraf geïntegreerde pakketsoftware en aangepaste systeemtechniek die is geoptimaliseerd voor functies zoals software voor applicatieontwikkeling, databases, testen en integratietools. Met hyperconverged systemen worden de core-storage en -functionaliteit samengevouwen tot een enkele, zeer gevirtualiseerde oplossing. Een belangrijk kenmerk van hyperconverged systemen die deze oplossingen van andere geïntegreerde systemen onderscheiden, is hun scale-out architectuur en hun vermogen om alle reken- en opslagfuncties te bieden via dezelfde x86 servergebaseerde bronnen. Marktwaarden voor alle drie de segmenten bevatten hardware en software, maar exclusief services en ondersteuning.

De markt voor gecertificeerde referentiesystemen en geïntegreerde infrastructuur genereerde in het vierde kwartaal 1,7 miljard dollar aan inkomsten, wat neerkomt op een daling op jaarbasis van 3,4% en 47,1% van de totale marktwaarde van geconvergeerde systemen. Dell Inc. was de grootste leverancier in dit marktsegment met een omzet van 735,0 miljoen dollar en een aandeel van 42,9%. Cisco / NetApp genereerde $ 565,6 miljoen omzet, wat het op een na grootste aandeel was met 33,0%. HPE genereerde 289,3 miljoen dollar omzet en behaalde een marktaandeel van 16,9%.

Hyperconverged

De omzet van de verkoop van systemen met hyperconverged groeide in het vierde kwartaal van 2017 met 69,4% tot 1,25 miljard dollar. Dit bedroeg 34,3% van de totale geconvergeerde systeemmarkt. De jaaromzet van hyperconverged-systemen overtrof in 2017 3,7 miljard dollar, een stijging van 64,3% ten opzichte van 2016.

IDC biedt twee manieren om technologieleveranciers te rangschikken binnen de markt met hyperconverged systemen: door het merk van de hyperconverged oplossing of door de eigenaar van de software die de core hyperconverged-mogelijkheden biedt. Rankings op basis van een merkweergave van de markt zijn te vinden in de tweede tabel van het IDC persbericht en ranglijsten op basis van de eigenaar van de hyperconverged software zijn te vinden in de derde tabel in dit persbericht. Beide tabellen bevatten dezelfde software en hardware, sommerend op dezelfde marktomvang.

In de merkoplossingen was Dell Inc. de grootste leverancier in dit marktsegment met 346,8 miljoen dollar aan omzet en een aandeel van 27,8%. Nutanix genereerde een omzet van 243 miljoen dollar met het op één na grootste aandeel van 19,5%. HPE en Cisco waren statistisch gebonden voor het kwartaal, met 61,6 miljoen en 56,3 miljoen dollar aan omzet en respectievelijk 4,9% en 4,5% marktaandeel.

Op basis van HCI-software vertegenwoordigden systemen met VMware's hyperconverged software 405,1 miljoen dollar in de omzet van het vierde kwartaal, of 32,4% van het totale marktsegment. Systemen met de hyperconverged software van Nutanix vertegenwoordigden 368,4 miljoen dollar in de omzet van het vierde kwartaal, of 29,5% van het totale marktsegment. Beide waarden vertegenwoordigen alle software en hardware, ongeacht hoe het uiteindelijk is gebrandmerkt.

Integrated Platforms

Geïntegreerde platformen De omzet daalde in het vierde kwartaal van 2017 met 18,1% op jaarbasis en genereerde een omzet van 675,5 miljoen dollar. Dit bedroeg 18,6% van de totale marktwaarde van geconvergeerde systemen. Oracle was de best gerangschikte leverancier van geïntegreerde platforms gedurende het kwartaal en genereerde een omzet van 360,5 miljoen dollar en veroverde een aandeel van 53,4% in het marktsegment.

Lees meer op de site van IDC.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!