Redactie - 12 april 2018

Platform voor veilige uitwisseling van zorgdata

InterSystems introduceert de tweede generatie van het product HealthShare, een platform gericht op het veilig delen van data tussen uiteenlopende zorgverleners of tussen de verschillende afdelingen binnen een zorgstelling. HealthShare is het resultaat van het specifiek voor de medische sector uitbouwen van de Enterprise Service Bus (ESB) Ensemble. Wereldwijd wordt deze softwaretechnologie toegepast bij kerntoepassingen in de financiële, de medische en de logistieke sector.

Tijdens Zorg&ICT op woensdagmiddag 18 april zal van 16:00 uur tot 16:30 uur dr. Yossi Cohen van InterSystems UK een voordracht geven over de noodzaak van een stabiel platform voor informatie-uitwisseling in de gezondheidszorg. In Engeland en Schotland installeerden professionals van InterSystems IT-oplossingen voor informatie-uitwisseling, portals en zorginformatieverwerking bij tientallen instellingen van NHS (National Health Services). In Nederland geldt InterSystems als één van de pioniers op terrein van het delen van zorgdata vanwege de bijdrage aan het landelijk schakelpunt van VZVZ.

Het HealthShare platform omvat modules met verschillende functionaliteit:

HealthShare HIE (Health Information Exchange) is bedoeld als schakeloplossing bij de uitwisseling van data volgens de gangbare communicatiestandaarden (HL7 v2, v3 en FHIR) van landelijke dan wel regionale EPD’s (Elektronische Patiëntendossiers);

HealthShare Health Connect is specifiek ontwikkeld voor ziekenhuizen, die veilig data willen uitwisselen tussen hun veelheid aan diagnose-apparatuur en afdelingsgerichte applicaties. Deze ESB-oplossing kan overweg met alle mogelijke varianten in communicatieprotocollen voor aansluiting van medische systemen (HL7 v2 en v3, Dicom, IHE, Edifact, xDT, NCPDP, CDA, CCD, X12, ITK, DMP, CTG HP50, enzovoort). Inmiddels is daar ook een aanvulling op HL7 bijgekomen met de afkorting FHIR (Fast Health Interoperability Resources). Deze geldt als eenvoudiger te implementeren dan HL7 v3 en leent zich daarom meer voor omgevingen waarin data van IoT-apparaten, tablets en smartphones hun weg moeten vinden naar het informatiesysteem van de zorgverlener.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!