Girlsday: Cisco, VHTO en NetApp organiseren Amsterdam Girls in ICT

13-04-2018 | door: Witold Kepinski

Girlsday: Cisco, VHTO en NetApp organiseren Amsterdam Girls in ICT

Samen met partners Cisco en VHTO organiseerde NetApp de Amsterdam Girls in ICT. De dag had als doel meer meisjes te enthousiasmeren voor een opleiding en carrière in STEM (science, technology, engineering en maths) en is onderdeel van het Girlsday-initiatief van VHTO in Nederland.

Ruim zeventig meisjes van twaalf tot vijftien jaar – waaronder van een middelbare school in Amsterdam – maakten kennis met STEM via verschillende interactieve activiteiten rondom de thema’s Internet of Everything, virtual reality, artificial intelligence en socialmediaveiligheid. Zo bouwden de deelnemers tijdens een hackathon een eigen chatbot (bijvoorbeeld een dokterbot of een what-to-wear-bot) en konden ze met een VR-bril van NetApp zelf een FlexPod-datacenteroplossing opbouwen. Noor van veertien jaar was vooral verrast door het interactieve karakter van het programma. “Mijn vriendinnen en ik dachten dat we de hele dag achter de computer zouden zitten, maar ICT is dus meer dan alleen coderen.” Klasgenootje Pien van dertien jaar was het meest enthousiast over de hackathon. “Ik wist niet dat je chatbots voor zoveel dingen kon gebruiken.”

Aan het einde van de middag sprak Cindy Warner, SVP WW Enterprise Services and Support van NetApp, via een conference call de meisjes toe. “Als je de wereld wil veranderen, dan is een ICT-achtergrond handig. Er is geen baan meer waarin technologie niet gebruikt wordt: van kledingontwerper tot bouwvakker en communicatiespecialist.” En is het gelukt om de meisjes warm te maken voor STEM-vakken? Mare (14) denkt van wel. “Ik ga in ieder geval kiezen voor een technisch vakkenpakket, mét programmeerlessen.”

“Meer vrouwen in STEM-banen begint uiteraard bij meisjes in STEM-vakken”, zegt Gos Hein van de Wouw, Vice President Europe Middle East & Africa bij NetApp. “Daarom is het belangrijk om deze meisjes te enthousiasmeren voor de werkzaamheden waar wij dagelijks bij NetApp mee te maken krijgen. Met onze interactieve activiteiten rondom interessante thema’s denken we dat dat zeker is gelukt. We zijn dan ook zeer verheugd en trots dat we deze dag samen met onze partners konden organiseren.”

Roep om meer vrouwen in STEM-banen
“Wereldwijd is slechts drie procent van de ICT-afgestudeerden vrouw”, zegt Cheryl Willis, Senior Director, NetApp EMEA Services & Support. “Dat vormt een probleem voor werkgevers, want hoe meer divers het personeel in STEM is, hoe hoger het niveau van innovatie en creativiteit. Het is dan ook van belang om te onderzoeken hoe we de werkomgeving voor vrouwen in deze STEM-banen aantrekkelijker en interessanter kunnen maken.”

Cynthia Koetsier-Beerten, Client Director Global Enterprise van Cisco. “Wij helpen graag mogelijkheden te creëren voor jonge vrouwen en hen te inspireren om een carrière in STEM te beginnen. Dat doen wij niet alleen via kennismaking met de nieuwste technologieën, maar ook door hen te koppelen aan professionals uit de sector. Vorig jaar deden wereldwijd maar liefst 5.763 jonge vrouwen mee aan de internationale Girls in ICT Day en staken onze medewerkers meer dan 15.000 uur in mentoring. En daar zijn we trots op.”

Terug naar nieuws overzicht