Redactie - 16 april 2018

Is datamanagement onderdeel van uw cloudstrategie, of was u het vergeten?

Is datamanagement onderdeel van uw cloudstrategie, of was u het vergeten? image

In de public cloud kan de klant oneindig groeien, maar ook oneindig betalen. Pas na een stap naar de cloud, komt vaak het belang van goed datamanagement aan het licht. De voordelen van de cloud blijven onbenut, data is niet consistent en het bedrijf voldoet niet aan wet- en regelgeving. Is datamanagement wel onderdeel van uw cloudstrategie?

Naar de cloud toe, zo snel mogelijk. En dan waarde leveren. Dat is op dit moment vaak de focus bij bedrijven als het gaat om hun applicaties en data. Heel begrijpelijk, want de public cloud is schaalbaar en goedkoop, toch? Zo mooi als dit klinkt, pakt het in de praktijk toch vaak heel anders uit. Veel bedrijven verkijken zich bijvoorbeeld op het prijsmodel van de public cloud, met grote platformen zoals Azure en AWS. Cloud kan goedkoop zijn door de mogelijkheid om diensten 'PxQ' af te nemen, maar dit is vooral effectief als de applicatie in kwestie het ook toelaat. Zo is het draaien van een database op 10 procent van de capaciteit meestal geen optie.

Welke data is belangrijk?

De uitdaging van goed datamanagement wordt vaak pas na de migratie naar de cloud duidelijk. En dan zijn er vaak al veel onnodige kosten gemaakt. Beter is het om data onder te verdelen in blokken van verschillende dataklassen. Dit kan betekenen dat data die overal en altijd beschikbaar moet zijn, wordt ondergebracht in de publieke cloud. Voor bedrijfskritische en privacygevoelige data, bijvoorbeeld persoonsgegevens, kan het juist een goed idee zijn om deze 'on premise' of in een private cloud te bewaren. Constant is het een afweging van performance, kosten, schaalbaarheid en veiligheid. Gezonde bedrijfsvoering vraagt om een beeld van welke data belangrijk is, waarom dit zo is en welke consequenties dit meebrengt.

Door de 'DevOps way of work' die nu zo populair is, begint men vaak meteen met het bouwen van een oplossing en pas gaandeweg is er aandacht voor problemen die aan de orde komen. Dit maakt bedrijven snel en wendbaar, ideaal in deze disruptieve tijden met snel veranderende markten en klantvoorkeuren. Het nadeel is dat aandacht voor datamanagement ondersneeuwt. 

De keuze voor een bepaald platform (public, private of hybrid) is in de praktijk vaak wel onderbouwd, maar is er ook duidelijk of data consistent is, voldoet aan wet- en regelgeving en goed beheersbaar is? Die focus ontbreekt nu. De publieke cloud is geschikt om te schalen, de klant kan oneindig groeien maar daardoor ook oneindig betalen. Dat is het Umfeld van datamanagement. Naar de cloud willen gaan wil nog niet zeggen dat ‘everything but the kitchen sink’ daar naartoe moet. Met name voor legacy-toepassingen is het niet zondermeer voordeliger om deze 'lift & shift' naar de cloud te migreren, omdat deze daarvoor niet schaalbaar genoeg zijn.

Een optimale infrastructuur voor uw datalandschap

Iets wat elk bedrijf zich zou moeten afvragen is: wat is een goede journey to the cloud? Dat is niet de gang naar maximale flexibiliteit, maar het zoeken naar een optimale infrastructuur, passend bij het datalandschap. Ook zaken als data recovery horen daarbij, met aandacht voor dataretentie. Hoe lang moeten archieven bewaard blijven: drie jaar, zeven jaar, altijd? De focus op het platform bij het maken van keuzes over infrastructuur is begrijpelijk, maar datamanagement is evengoed een belangrijke pijler. Het niet consistent hebben van data in een bedrijf is immers kostbaar, met risico's als (non-)compliance en verstoorde bedrijfsprocessen door niet beschikbare data. Alleen al daarom is goed datamanagement een essentieel onderdeel van elke cloudstrategie.

Auteur: Benno Kuijper, Strategic Product Manager bij Equinix Managed Services

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!