Wouter Hoeffnagel - 17 april 2018

Europees wetsvoorstel dwingt techbedrijven data sneller te overhandigen

De Europese Commissie komt met een nieuw wetsvoorstel die nationale rechters in de Europese Unie (EU) de mogelijkheid geeft techbedrijven te dwingen informatie te overhandigen die buiten de EU is opgeslagen. Techbedrijven worden verplicht data sneller te overhandigen, zodat minder vertraging ontstaan bij het vergaren van digitaal bewijsmateriaal voor rechtszaken.

Dit meldt de Financial Times, die een kopie van het plan heeft ingezien. Het verzamelen van digitaal bewijsmateriaal voor rechtszaken kan op dit moment zeer tijdrovend zijn. Zo geeft Vera Jourova, Eurocommissaris voor Justitie, aan dat dit proces al snel tien maanden in beslag kan nemen. De nieuwe Europese wetgeving moet deze periode fors verkorten. Techbedrijven worden verplicht binnen tien dagen gehoor te geven aan een 'European Protection Order', zoals een Europees dataverzoek wordt genoemd. Indien het verzoek spoed heeft, zijn bedrijven zelfs verplicht hier binnen zes uur gehoor aan te geven. Deze tijdslimieten gelden voor zowel data die zijn opgeslagen in de EU als daarbuiten.

Bezwaar aantekenen

Dergelijke dataverzoeken kunnen alleen worden ingediend voor ernstige vormen van criminaliteit, al is niet precies duidelijk om welke vormen het gaat. De dataverzoeken kunnen alleen worden afgegeven door rechtbanken, rechters of andere door de overheid aangewezen onderzoeksautoriteiten. Bedrijven kunnen bezwaar aantekenen tegen een Europees dataverzoek, bijvoorbeeld indien zij vrezen hierdoor nationale wetgeving te overtreden in het land waar de data fysiek is opgeslagen.

De Europese privacygroepering European Digital Rights heeft al laten weten bezorgd te zijn dat de nieuwe wet huidige privacywaarborgen voor gebruikers teniet doet. Alex Roure, senior public policy manager bij de Computer and Communications Industry Association (CCIA) stelt dat de hervorming welkom is. Roure noemt het echter wel van belang de juiste privacywaarborgen in te bouwen om te voorkomen dat de wet in een later stadium door een rechter ongeldig wordt verklaard.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!