EIT Digital daagt Europese deep tech bedrijven uit te groeien

18-04-2018 | door: Wouter Hoeffnagel

EIT Digital daagt Europese deep tech bedrijven uit te groeien

EIT Digital, de Europese organisatie voor innovatie en educatie, organiseert de vijfde editie van de vijfde jaarlijkse EIT Digital Challenge. Welke scaleup wordt Europa’s volgende tech succesverhaal? Scaleups uit heel Europa kunnen meedingen naar de titel van Beste Europese Scaleup. Het prijzenpakket, inclusief internationale groei-ondersteuning voor de beste tien bedrijven, loopt op tot 750.000 euro. Aanmelden kan tot 14 juni 2018.

De EIT Digital Challenge is een internationale pitch wedstrijd voor deep tech bedrijven die internationaal willen doorbreken. Sinds de eerste EIT Digital Challenge in 2014, hebben 1.600 scaleups geweest uit 27 EU-lidstaten deelgenomen aan de wedstrijd. De meeste winnaars zijn via de wedstrijd internationaal succesvolle bedrijven geworden.

Vijf categorieën

Tijdens de competitie wordt gezocht naar scaleups oftewel snelgroeiende startups binnen één van de vijf wedstrijdcategorieën: Digital Industry, Digital Cities, Digital Wellbeing, Digital Infrastructure en Digital Finance. De twee beste bedrijven in elke categorie krijgen een jaar lang internationale groei-ondersteuning van de EIT Digital Accelerator. De winnaar in elke categorie krijg daarbovenop een geldprijs van 50.000 euro.

“In deze vijfde editie van de EIT Digital Challenge, bieden wij het meest uitgebreide prijzenpakket ooit aan. De totale waarde van dat pakket is 750.000 euro waarbij we tien bedrijven meteen toelaten tot ons acceleratie programma”, zegt Dolf Wittkamper, hoofd van de EIT Digital Accelerator. In dit programma worden scaleups geholpen bij het aanboren van nieuwe markten en het aantrekken van kapitaal door veertig business developers en financiële experts uit dertien Europese steden en een hub in Silicon Valley. De EIT Digital Accelerator heeft sinds 2012 meer dan 270 startups hierbij geholpen.

Deep tech

Zowel de Accelerator en de competitie richten zich op deep tech bedrijven. “De disruptieve oplossingen die deep tech scaleups ontwikkelen zijn cruciaal voor de toekomst van Europa omdat die de digitale transformatie aanjagen”, zegt Chahab Nastar, Chief Innovation Officer van EIT Digital. “Ofschoon VC-investeringen in deep tech bedrijven snel groeit, kampen deze bedrijven met unieke andere uitdagingen. Binnen de EIT Digital Accelerator krijgen de winnaars heel specifieke ondersteuning om Europese klanten en kapitaal te werven.”

Dat heeft ook Marcel Etzel, CEO van ApiOmat, ondervonden totdat hij vorig jaar meedeed aan de EIT Digital Challenge en eerste werd in de categorie Digital Infrastructure. “Voor Europese deep tech ondernemers is het moeilijk om de juiste events te vinden waar mensen jouw product begrijpen. Dus we waren erg blij met de EIT Digital Challenge. Het is nu geweldig hoe de EIT Digital Accelerator experts ons helpen bij onze internationale expansie”, aldus Etzel.

Aanmeldingscriteria

EIT Digital hanteert voor de selectie van de beste Europese scaleups een aantal criteria. Een scaleup moet:

  • gevestigd zijn in een lidstaat van de Europese Unie
  • in de groeifase zijn en kunnen bewijzen dat ze een jaarlijkse omzet hebben of verwachten van driehonderd duizend euro of twee miljoen euro aan totale funding hebben
  • jonger zijn dan tien jaar

De deadline voor de aanmeldingen is 14 juni 2018. Aanmelden kan via de website van EIT Digital. De beste aanmeldingen worden uitgenodigd om hun bedrijf in de herfst te pitchen voor een expert jury.

Terug naar nieuws overzicht