EUROCONTROL kiest BT voor NewPENS
18-04-2018 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

EUROCONTROL kiest BT voor NewPENS

Na een gemeenschappelijke inkoopprocedure kondigen EUROCONTROL en 41 sectorpartners, voornamelijk luchtvaartdienstverleners (air navigation service providers of: ANSP's), een nieuw contract met BT aan voor de levering en het beheer van een veilige netwerkdienst, genaamd New Pan-European Network Service (NewPENS). De totale waarde van het tienjarige contract wordt geraamd op meer dan 50 miljoen euro.

Het nieuwe netwerk verbindt ongeveer 100 locaties in 47 landen in de EUROCONTROL-regio en buurlanden. Het kan gebruikt worden door alle bij luchtverkeersleiding (air traffic management of: ATM) betrokken partijen, om bedrijfskritische datatransmissie betrouwbaar, veilig en kostenefficiënt te laten verlopen.

Het wordt gebouwd op BT's IP-netwerk, met missiekritische verbindingen op een dual-core infrastructuur. Dit biedt parallelle connectiviteit die fysiek en logisch gescheiden is om de hoogste mate van beschikbaarheid en veerkrachtigheid te bieden.

NewPENS is de opvolger van PENS, dat in december 2009 geïntroduceerd werd. Het is een belangrijke upgrade – in servicemanagement en in netwerkarchitectuur – en vormt de ruggengraat voor grensoverschrijdende data- en spraakcommunicatie voor de Network Manager, ANSP's en andere ATM-belanghebbenden.

Volgende stappen:

De Network Manager begint na ondertekening van het contract zo snel mogelijk met de transitie naar NewPENS. BT zal tussen april en september 2018 de organisatie, het service management framework, de servicedesk, de processen, het transitiemodel en het netwerk opbouwen.

De ongeveer 100 sites van de meer dan 30 huidige PENS-gebruikers en EUROCONTROL worden geleidelijk in clusters overgebracht naar NewPENS tussen oktober 2018 en 30 november 2019, de datum waarop het huidige PENS-contract afloopt.

Terug naar nieuws overzicht