Kan jouw bedrijf profiteren van blockchain en smart contracts?
18-04-2018 | door: Witold Kepinski

Kan jouw bedrijf profiteren van blockchain en smart contracts?

Nu zelfs jouw oma heeft gehoord van Bitcoin is het vrijwel onmogelijk om blockchain en cryptocurrencies te negeren. Zal blockchain onderdeel worden van begrippen zoals automatisering, big data, cybersecurity en andere termen die essentieel zijn voor de bedrijfsvoering?

Ik geloof van wel. En dat is maar goed ook. Als je denkt dat blockchain een hype is dan zul je er anders over denken na het lezen van dit artikel.

Om te beginnen, wat is blockchain eigenlijk? Zonder in de diepte te duiken, blockchain is een compleet nieuwe manier om informatie te managen. Het is een gedecentraliseerd netwerk dat bestaat in een reeks computers. Wat heeft dat met jouw bedrijf te maken? Het antwoord is smart contracts.

Smart contracts, ook bekend als self-executing, digitale, of blockchain contracten, zijn overeenkomsten die bestaan uit computer code en bewaard worden worden in de blockchain. Iedere verandering of transactie hoeft niet te resulteren in het herschrijven van het contract, aangezien dat automatisch geupdate wordt.

Een voorbeeld

Laten we zeggen dat ik een appartement van je wil huren. Ik kan je betalen in cryptocurrency. Zodra ik dit heb gedaan dan krijg ik hiervan een bewijs dat opgeslagen wordt in onze digitale overeenkomst. In ruil voor het geld stuur je mij jouw digitale entry key (sleutel), zoals gespecificeerd in onze overeenkomst. Als de sleutel niet op tijd komt dan zal mijn geld teruggestort worden. Indien je de sleutel voor de gespecificeerde datum verstuurd dan zal de blockchain deze in bewaring houden, totdat het geld is overgemaakt. Het systeem garandeert een foutloze levering. Onze overeenkomst heeft een gespecificeerde looptijd en niemand kan de code wijzigen.

Enkele toepassingen voor smart contracts zijn:

-         Financiële transacties (geldtransfers, betalingen, handel)

-         Verzekeringen (automatische claim verwerking)

-         Vastgoed (gereguleerde huurovereenkomsten)

-         Gezondheidszorg (elektronische patiëntendossiers)

-         Transport (leveringen)

-         Media (copyright management)

Wat zijn de voordelen van smart contracts voor jouw bedrijf?

Autonomie

Jij maakt de overeenkomst. Er is geen noodzaak aan advocaten, onderhandelaars of andere tussenpersonen. Er is niemand die het contract kan manipuleren.

Vertrouwen

Aangezien niemand het contract kan wijzigen zonder toestemming, kan iedereen met een gerust hart ondernemen. Dit moedigt transparantie aan.

Backup

Je kunt het contract niet kwijtraken. Het staat veilig opgeslagen in de blockchain.

Veiligheid

Smart contracts zijn hevig encrypted - hacking is nagenoeg onmogelijk.

Snelheid en accuratie

Met traditionele contracten moet je enorm veel tijd verspillen om alles handmatig in te vullen en te verwerken. Smart contracts automatiseren deze taken en vermijden de risico’s die komen van het handmatig invullen.

Besparingen

Wanneer tussenpersonen niet meer nodig zijn dan scheelt dit onnodige uitgaven. Met het gebruik van smart contracts is het bewaren van contracten, de cash flow en de uitvoering allemaal in hetzelfde platform. Webshops hoeven geen gebruik te maken van het dure betaalsysteem van banken. Volgens een studie van McKinsey kan blockchain een besparing van minstens $50 miljoen opleveren in B2B transacties in 2021.

Nog meer voordelen: Initial Coin Offering (ICO)

Initial Coin Offerings, oftewel ICOs zijn een mogelijkheid om geld op te halen voor blockchain-gebaseerde producten. Volgens Investopedia is een Initial Coin Offering (ICO) een “ongereguleerd middel waarmee fondsen gewerfd worden voor nieuwe cryptocurrency ondernemingen”. ICO’s zijn een alternatief op traditionele manier om kapitaal op te halen via banken.

ICO’s hebben enkele eigenschappen gemeen met initial public offerings (IPO’s) met als verschil dat er digitale tokens worden uitgegeven in plaats van aandelen. Dit proces is vergelijkbaar met een crowdfunding campagne. Het verschilt echter in het opzicht dat een ICO geverifieerd wordt met de blockchain.

De grootste voordelen van ICO’s zijn:

-         Het vermogen om wereldwijd investeerders aan te trekken d.m.v. tokens

-         Geen financiële reguleringen of bureaucratische procedures

-         Iedereen kan een investeerder worden

-         Je kunt je tokens op ieder moment verkopen

Een voorbeeld van een enorm succesvolle ICO is CryptoKitties, een blockchain spel gebaseerd op Ethereum, een van de meest prominente blockchain platforms. Dit Tamagotchi-achtige spel is een hit met $12 miljoen aan sales in slechts twee weken sinds de lancering.

Met betrekking tot de ICO kun je de eerste generatie (Gen 0) van kitties als tokens zien. De kitties kunnen worden gefokt en dragen unieke genen. Sommigen van hen zijn ook behoorlijk duur - prijzen variëren van $ 25 tot $ 114K. Spelers kunnen kitties veilig kopen, verkopen of ruilen als crypto-verzamelobjecten: de eigendomsinformatie  wordt in de blockchain vastgelegd als een smart contract.

CryptoKitties is weliswaar een spel maar het laat zien wat voor potentieel blockchain technologie heeft om een commercieel product te lanceren. Ondernemingen die hier de voordelen van willen plukken moeten hun organisaties hierop aanpassen, aangezien smart contracts zorgvuldige planning vereisen. Concluderend kan ik stellen dat een goed doordachte adoptie van blockchain een concurrerend voordeel zal opleveren voor bedrijven.

Door: Igor Tkach, cto Daxx

Terug naar nieuws overzicht
Software