Wouter Hoeffnagel - 19 april 2018

Facebook en LinkedIn vermijden strengere privacyregels AVG voor gebruikers buiten EU

Het social media-platform Facebook neemt maatregelen om te voorkomen dat de strengere Europese privacywetgeving gaat gelden voor al zijn gebruikers. Gebruikers die zich niet in de EU bevinden, vallen voortaan onder het Amerikaanse kantoor van Facebook. LinkedIn neemt vergelijkbare maatregelen.

Dit bevestigt Facebook aan Reuters. Op 25 mei wordt de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van kracht. Door deze Europese wetgeving worden de privacyregels in de EU aangescherpt en daarnaast in alle EU-lidstaten gelijk getrokken. Op dit moment vallen alle Facebook gebruikers nog onder het internationale hoofdkantoor van Facebook in Ierland. Dit zou  betekenen dat de AVG van toepassing wordt op alle gebruikers van Facebook wereldwijd.

'Alle gebruikers krijgen dezelfde bescherming'

Vanaf mei vallen gebruikers buiten de EU echter onder het kantoor van Facebook in de VS. Facebook telt in totaal 2 miljard gebruikers. De wijziging heeft impact op 1,5 miljard van deze gebruikers. Facebook benadrukt overigens dat alle gebruikers dezelfde privacybescherming genieten. "We passen dezelfde privacybescherming overal toe, ongeacht of uw overeenkomst met Facebook Inc of Facebook Ierland is", aldus Facebook.

Ook LinkedIn neemt maatregelen. Nieuwe overeenkomsten die gebruikers buiten de EU met LinkedIn sluiten worden voortaan standaard met het Amerikaanse kantoor van LinkedIn gesloten. In een reactie meldt LinkedIn dat alle gebruikers recht hebben op dezelfde privacybescherming. "We hebben de locatie van het contract simpelweg gestroomlijnd om zeker te stellen dat alle leden begrijpen welke LinkedIn entiteit verantwoordelijk is voor hun persoonlijke data", aldus LinkedIn.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!