Redactie - 20 april 2018

Cisco Virtual Beacon-technologie in Nederlands museum

Cisco Virtual Beacon-technologie in Nederlands museum image

Voor de nieuwe tentoonstelling ‘Van Gogh & Japan’ in het Van Gogh Museum in Amsterdam heeft Integrated Works een Wi-Fi oplossing geïmplementeerd om bezoekersstromen in kaart te brengen. Daarmee kan met behulp van Cisco Virtual Beacons bepaald worden waar bezoekers zich bevinden. Deze data worden tevens gebruikt om de presentatie van de informatie in de interactieve multimediatour voor deze tentoonstelling aan te sturen, zodat bezoekers nog beter hun weg in de tentoonstelling kunnen vinden.

Het aantal bezoekers aan het Van Gogh Museum groeit sterk, met in 2017 een recordaantal van 2,26 miljoen bezoekers. Het management wil nu meer en beter inzicht krijgen in de manier waarop bezoekers zich door de tentoonstellingsruimte begeven, zodat ze hen een optimale beleving met de kunst kunnen geven. Zijn er verschillen binnen de doelgroepen te ontdekken? Op basis van deze gegevens is het mogelijk om de looproute te optimaliseren en de content van de multimediatour verder te verbeteren en personaliseren.

Integrated Works, dat al sinds 2009 de netwerkinfrastructuur van het Van Gogh Museum verzorgt, is in de zomer van 2017 gevraagd om de hiervoor benodigde technische infrastructuur te ontwerpen en aan te leggen. Daarbij wordt gebruikgemaakt van de Android-tablets van het museum, waarmee bezoekers interactieve multimedia audiotours kunnen beluisteren in elf talen. Door in de tentoonstellingsruimte virtuele beacons te plaatsen, kan worden bepaald waar een bezoeker met een dergelijk device zich bevindt. Deze informatie wordt enerzijds gebruikt om de audiotour aan te sturen en tegelijkertijd worden de locatiedata verzameld voor analyse. Persoonlijke mobiele toestellen van bezoekers – zoals smartphones – worden niet gedetecteerd.

Integrated Works heeft hiervoor een geavanceerd, toekomstgericht Wi-Fi netwerk ingericht, met locatiegebaseerde diensten en Beacon-technologie. Daarmee is het mogelijk om zeer nauwkeurig de positie van een apparaat te bepalen. Ten opzichte van standaard fysieke beacons, is de gebruikte Virtual Beacon-technologie van Cisco veel makkelijker en flexibeler te configureren en te beheren.

“We zijn bijzonder tevreden over de samenwerking en over de expertise en flexibiliteit van Integrated Works”, zegt Marianne Peereboom, ICT-projectleider Van Gogh Museum. “Ze zijn niet alleen met een goed onderbouwd voorstel gekomen, maar hebben in de uitvoering opnieuw laten zien dat ze snel schakelen en dat ze bereid zijn dat extra stapje te zetten om dit uitdagende project tot een succes te maken. Zo denken ze bijvoorbeeld actief mee over het esthetische aspect van de montage van de hardware, zodat bezoekers niet worden gestoord in hun beleving.”

“Dit project bij het Van Gogh Museum is natuurlijk heel bijzonder en we zijn er zeer trots op dat het museum opnieuw voor Integrated Works heeft gekozen”, zegt Remco Apon (foto), directeur Integrated Works. “Met behulp van de innovatieve Cisco Virtual Beacon-technologie kunnen we voorzien in de uitgebreide eisen van het museum. Het resultaat is een oplossing die uniek is in Nederland en die het Van Gogh Museum gaat helpen om de groeiende bezoekersaantallen in goede banen te leiden.”

De tentoonstelling ‘Van Gogh & Japan’ is tot en met 24 juni te bezoeken in de Kurokawavleugel van het Van Gogh Museum.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!