Investeringen in '3rd platform' technologieën nemen snel toe
22-04-2018 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Investeringen in '3rd platform' technologieën nemen snel toe

De wereldwijde investeringen in ICT blijven de komende jaren stijgen en komen in 2021 uit op 5,6 biljoen dollar, omgerekend 4,5 biljoen euro. Vooral in zogeheten '3rd platform' technologieën zoals het Internet of Things (IoT), robots, drones, 3D-printers en augmented reality (AR) en virtual reality (VR) headsets wordt veel geïnvesteerd.

Dit blijkt uit het 'Worldwide Black Book: 3rd Platform Edition' van onderzoeksbureau IDC. Nieuwe 3rd platform technologieën zijn in 2021 goed voor bijna 23% van de totale investeringen in ICT wereldwijd. Alle investeringen in 3rd platform technologieën, inclusief technologieën als de cloud, mobiel, big data & analytics en social media zullen in 2021 goed zijn voor 70% van de totale ICT-investeringen.

AR en VR, cognitieve AI, 3D-printen en robots

De snelst groeiende segmenten van de ICT-markt waren in 2017 AR en VR, cognitieve AI, 3D-printen en robots. Daarnaast stijgen de investeringen in het IoT snel, dat inmiddels goed is voor 15% van de totale investeringen in ICT. IDC stelt dat IoT voor traditionele leveranciers van software en services kansen biedt, maar ook kan leiden tot verstoringen van de markt.

Geografisch gezien zijn er verschillen zichtbaar in de omarming van 3rd platform technologieën en de kansen die deze technologieën bieden. "Volwassen markten zijn met sommige 3rd platform technologieën leidend, dankzij geavanceerdere cloud infrastructuur en softwareinnovaties die de snelle omarming van oplossingen op het gebied van big data, analytics, cognitieve AI en cloud-gebaseerde software aandrijven", aldus Stephen Minton, vice president Customer Insights & Analysis bij IDC.

Industrie

"Een vergelijkbaar beeld is zichtbaar met technologieën gericht op industriële toepassingen in de maakindustrie, zoals IoT en robotics. Opkomende leiders zoals China zorgen voor veel innovatie in implementaties van deze industrie-gerichte technologieën", zegt Minton.

China is goed voor 28% van de totale investeringen in IoT in 2017 en 29% van de investeringen in robots. Als we echter kijken naar traditionele vormen van ICT is China verantwoordelijk voor slechts 12% van de totale investeringen. Japan en sommige andere Aziatische landen zijn omarmen technologieën zoals robots en IoT vroegtijdig. 3D-printen is juist sterk in opkomst in Duitsland en China. Investeringen in cognitieve AI wordt gedomineerd door Amerikaanse bedrijven, die ook de weg leiden als het gaat om AR en VR. Opkomende markten zoals India en Brazilië dragen in belangrijke mate bij aan de wereldwijde investeringen in mobiel, maar lopen nog achter als het gaat om de cloud.

Nieuwe periode van fragmentatie

"De traditionele ICT-markt is de afgelopen jaren meer homogeen is geworden, lopen opkomende markten in op volwassen economieën en slaan vaak legacy technologieën over bij het omarmen van mobiele oplossingen. Het 3rd platform zorgt echter voor een nieuwe periode van fragmentatie", aldus Minton. "De VS staat opnieuw aan de voorgrond van veel nieuwe softwareinnovaties, terwijl landen als China en Duitsland industrie-gerichte segmenten leiden. Het begrijpen van deze regionale en landelijke verschillen, inclusief de drijfveren en beperkingen achter de omarming van nieuwe technologieën, zal een belangrijke rol spelen in de strategie van ICT-leveranciers in de komende vijf tot tien jaar."

Terug naar nieuws overzicht
Cloud