Redactie - 21 april 2018

Minder smartphones verkocht in Europa

Het aantal verkochte smartphones daalt licht, onder andere in EMEA. De verkoop van feature phones zit - vooral in Afrika - echter juist in de lift.

Dit blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau IDC. In 2017 werden er in EMEA (Europa, Midden-Oosten en Afrika) in totaal 361 miljoen smartphones verkocht, een daling ten opzichte van de 374 miljoen stuks uit 2016. Financieel gaat het om een daling van 101 miljard naar 96 miljard euro.Daar tegenover staat dat feature phones, eenvoudige telefoons met beperkte internettoepassingen, 8,7 procent meer groeien tot 206 miljoen stuks.

"Consumenten geven meer geld uit aan telefoons, zelfs als ze er minder vaak een kopen. Dat geldt zowel voor West- als Centraal Europa," zegt Simon Baker, program director voor mobile phone research voor IDC.

Apple (nog) groter

Veel exacte cijfers over de markt geeft IDC niet prijs, maar geeft wel aan dat Apple de markt blijft domineren. Zo verkocht het bedrijf vorig jaar 57 miljoen iPhones in EMEA, goed voor 37,5 procent van de omzet voor mobiele telefoons. In 2016 was dat nog 34,8 procent en 54,8 miljoen toestellen.

Samsung is binnen het Android-segment marktleider. Twee op vijf Android toestellen is geleverd door Samsung. Huawei daagt wel uit, maar moet het doen met een marktaandeel van 13,4 procent. Over Nokia, dat in 2017 terugkeerde naar de smartphonemarkt, geeft IDC geen concrete cijfers. Het merkt echter wel op dat de helft van de toestellen van het merk in EMEA-regio zijn verkocht.

Heropleving van de feature phone

IDC wijst erop dat de daling in de smartphonemarkt na ontwikkelde Europese landen ook opkomende markten treft. Daarnaast blijkt dat de vraag naar zogenaamde entry level smartphones, de goedkoopste toestellen, niet groeit. Daar tegenover staat dat feature phones in Afrika weer beter verkopen. In Europa blijven ze dalen, maar minder snel dan in de jaren voorheen.

In samenwerking met Datanews

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!