Redactie - 24 april 2018

Samsung leidt sterk groeiende halfgeleiderindustrie

Samsung leidt sterk groeiende halfgeleiderindustrie image

Gedreven door een sterke groei in het geheugen markt, steeg de wereldwijde halfgeleiderindustrie omzet met 216 procent naar 420,4 miljard dollar.

"2017 zag twee mijlpalen in de sector: -de omzet overtrof de 400 miljard dollar grens, en Intel, de nummer één leverancier van de afgelopen 25 jaar werd door Samsung Electronics naar de tweede plaats geduwd ", zegt George Brocklehurst , onderzoeksdirecteur bij Gartner. "Beide mijlpalen vonden plaats vanwege de snelle groei in de geheugenmarkt, omdat onderaanbod de prijzen voor DRAM en NAND-flitser opdreef hoger."

De geheugenmarkt steeg in 2017 bijna 50 miljard tot 130 miljard dollar, een stijging van 61,8 procent ten opzichte van 2016. De geheugenomzet van Samsung alleen al steeg in 2017 met bijna 20 miljard dollar, waardoor het bedrijf in 2017 de beste plek kreeg. Gartner voorspelt echter dat de voorsprong van het bedrijf van korte duur zal zijn en zal verdwijnen wanneer de geheugenmarkt in de bustecyclus terechtkomt, waarschijnlijk eind 2019.

Het bloeiende geheugensegment overschaduwde de sterke groei in andere categorieën in 2017. Niet-semische halfgeleiders groeiden met 24,8 miljard tot 290 miljard dollar, wat een groeipercentage van 9,3 procent vertegenwoordigt. Veel van de broadline-leveranciers in de top 25 van halfgeleiderleveranciers, waaronder Texas Instruments, STMicroelectronics en Infineon, kennen een sterke groei als twee belangrijke markten, industriële en automobielindustrie, een aanhoudende groei met dubbele cijfers, gesteund door brede groei in de meeste andere eindmarkten.

De gecombineerde omzet van de top 10 van halfgeleiderleveranciers steeg in 2017 met 30,6 procent en vertegenwoordigde 58 procent van de totale markt, beter dan de rest van de markt, die een milde 11,0 procent hogere omzet liet zien.

Overnames duren langer

2017 was een trager jaar voor het beëindigen van fusies en overnames (M & A's), met ongeveer de helft van de dealwaarde en het aantal deals vergeleken met 2016. De halfgeleiderindustrie blijft echter escalerende dealgroottes zien met een grotere complexiteit, die steeds moeilijker worden om te sluiten . Avago boekte een record in de overname van Broadcom voor 37 miljard dollar in 2016, en dit record zou binnenkort moeten worden verbroken door Qualcomm's overname van NXP Semiconductors voor 44 miljard dollar.

Het IoT begint met het uitkeren van leveranciersdividenden

De groei in het internet der dingen (IoT) heeft een aanzienlijke impact op de halfgeleidermarkt, met applicatiespecifieke standaardproducten (ASSP's) voor consumententoepassingen die met 14,3 procent zijn gestegen en industriële ASSP's met 19,1 procent in 2017. Halfgeleiders voor draadloos connectivity toonde de hoogste groei met 19,3 procent in 2017 en kwam voor de eerste keer uit op $ 10 miljard, ondanks lagere componentprijzen en de statische smartphone-industrie.

Meer gedetailleerde analyse is beschikbaar voor Gartner-klanten in het rapport "Market Share Analysis: Semiconductors, Worldwide, 2017."

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!