Redactie - 24 april 2018

Maximum bestaat niet meer

Maximum bestaat niet meer image

De MKB-markt beleeft weer betere tijden. Zeker als het om networking en storage gaat, zegt Richard Jonker, VP Product Line Management zakelijke producten bij NETGEAR. Opererend vanuit Silicon Valley bracht hij onlangs een bezoek aan Nederland voor een diepgaande brainstormsessie met een vijftiental NETGEAR-resellers. Dutch IT-channel sprak met hem.

Richard Jonker is een man die prikkelende uitspraken niet schuwt. En soepel formulerend weet hij ze doorgaans ook nog heel  stevig te onderbouwen. Met zijn  ‘maximum bestaat niet meer’ doelt hij op de onbeperkte schaalbaarheid van het netwerk dat NETGEAR zijn MKB-klanten tegenwoordig te bieden heeft. Daarbij is de totale architectuur van het netwerk op de schop gegaan, vertelt hij. In plaats van een structuur waarin je dozen hebt die met elkaar praten, en dat is het dan, richt NETGEAR het netwerk nu in als een IoT-omgeving. Al die apparaten in een kantoor – of ze nu met networking of met beveiliging te maken hebben – praten allemaal met dezelfde cloud, zegt Jonker. “Dat betekent dat het een ‘many to one’-architectuur is geworden, in plaats van een traditionele netwerkstructuur die gebonden is aan een bepaald maximum. Vandaar dat ik zeg: maximum bestaat niet meer!”

Arlo als blauwdruk

NETGEAR heeft dat geleerd van zijn Arlo-cloud van netwerkcamera’s, legt Jonker uit, waaraan het nu bijna twee miljoen huishoudens heeft hangen. “Dat is iets van zeven miljoen camera’s, en dat is 100 procent schaalbaar. Wij zeggen: als je tegenwoordig een draadloos kantoornetwerk hebt, dan maakt het niet meer uit of dat nu één access point heeft of duizend. Onze netwerken zijn onbeperkt schaalbaar. En dat is nieuw, dat heeft niemand!”

Maar wat gebeurt er op het moment dat die cloud het even niet doet, vragen we ons af? “Dan draait dat netwerk gewoon door”, antwoordt Jonker. “Dat kan omdat wij al onze draadloze access points, en ook onze switches en netwerkstorage, nu functioneel hybride hebben gemaakt. Daar draait volledig nieuwe software op, zodat je alles traditioneel via een lokale webinterface kunt gebruiken, maar ook kunt managen vanuit een cloud via een mobiele app.”

Insight

Vooral die mobiele Insight-app, die een half jaar geleden werd gelanceerd, is belangrijk voor NETGEAR. Daarmee biedt de fabrikant zijn resellers een platform waarmee een steeds groter deel van het NETGEAR-portfolio vanaf afstand ‘as-a-service’ kan worden beheerd. Jonkers bezoek aan Nederland is er op gericht om samen met een groep pionierende resellers te brainstormen over hoe het Insight-platform verder uitgediept kan worden. Dat moet enigszins sober gebeuren. Want Jonker weet: laat ik mijn techneuten hun gang gaan, dan wordt het heel snel een soort cockpit van een Boeing 707, met duizend knoppen erin. Dat wil hij niet meer. Het moet nu zó eenvoudig worden dat iemand zonder uitgebreide IT-achtergrond het kan gebruiken, terwijl iemand die er wel veel verstand van heeft en iets heel specifieks wil instellen, dat ook nog moet kunnen doen. “Het moet voor beide typen gebruikers logisch worden ingericht.”

Upgrade networking

Na een aantal jaren is networking weer toe aan een upgrade, stelt Jonker vervolgens vast. De snelheden nemen toe van 1 Gbps, wat iedereen al heeft, naar snelheden van 2,5, 5 en 10 Gbps. NETGEAR helpt het MKB bij het uitrollen van die snellere netwerken. Daarnaast is het beheer van netwerken aan het veranderen. “Met het gebruik van cloud, machine learning en big data zijn we instaat om netwerken van grotere MKB-partijen te managen. Daarbij doe je lokaal wat je lokaal moet doen en in de cloud wat in de cloud kan.”

De 10 Gbps-switches in de core van een klein MKB-bedrijf zijn ondertussen niet meer aan te slepen. “Dat kost ook niet zo veel meer”, merkt Jonker op. “Ruim onder de 100 euro (ex btw) per poort. Dat is een fractie van wat het bij een grote netwerkleverancier kost. Dus dat loopt wel bij onze resellers, het upgraden van al die snelheden: bedraad, draadloos, en dadelijk ook mobiel. Want we gaan van 4G, via 2 Gb 4G, in rap tempo naar 5G. Dat duurt geen drie jaar meer.”

Jonker is dan ook positief gestemd  over de kansen van zijn resellers op netwerkgebied. “Zij hebben ons altijd gevraagd om tools waarmee ze de netwerken van hun klanten in een servicemodel kunnen managen. Met Insight geven we ze de mogelijkheid om dat nu vanaf afstand te kunnen doen. En als ze er nieuwe features in willen dan kunnen we heel snel schakelen omdat we het tegenwoordig allemaal zelf bouwen.”

MKB-storage in de lift

Ook wat betreft de MKB-storagemarkt is Jonker optimistisch gestemd. Steeds meer bedrijven zien in dat ze over gevoelige data van klanten beschikken die ze liever niet opslaan in de cloud. De GDPR waaraan voldaan moet worden, helpt daarbij natuurlijk, beaamt hij. En ook performance is een argument om voor lokale opslag te kiezen, net als latency. “In Nederland zijn de upload-snelheden heel erg laag. Als een MKB’er 10 gigabyte naar de cloud wil kopiëren, dan duurt dat wel even. En voor 1 terabyte mag hij al snel een hele nacht uittrekken. Of je moet zoiets als MPLS hebben natuurlijk. Maar kleine bedrijven hebben dat niet, omdat dat veel te duur is in Nederland.”

NETGEAR biedt Disaster Recovery, schetst Jonker, waarbij er tussen twee NAS-oplossingen heen en weer wordt geschakeld. “Omdat dat lokaal is en gaat met 10 Gbps, is dat vreselijk snel. Dus dat is voor een MKB-bedrijf de beste oplossing als het zoiets als een VMware-park snel wil kunnen restoren.”

Zonnige toekomst

Alles bij elkaar ziet de toekomst er voor NETGEAR dus zonnig uit, concludeert Jonker. 2017 was voor zijn bedrijf een recordjaar en 2018 belooft dat ook weer te worden. “Vooral omdat er een hele gezonde upgrade cycle aan de gang is. Verder is de dollar gunstig en stijgt het vertrouwen van zowel consumenten als bedrijfseigenaren. Die laatsten zie je vooral fors investeren in allerlei cloudoplossingen, en daar heb je nu eenmaal een netwerk voor nodig. Met name aan de ‘edge’. Wij zijn de postbode van het MKB geworden wat dat betreft. En dat is een héle fijne rol voor ons.”

Bekijk het video interview met Richard Jonker.

Door: Dick Schievels en Witold Kepinski

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!