Witold Kepinski - 25 april 2018

Citizen Developers zijn de toekomst

Citizen Developers zijn de toekomst image

Betty Blocks richt het vizier steeds meer op ‘citizen developers’: businessmensen met weinig IT-kennis die zelf software ontwikkelen. Met een groeiend aantal partners werkt de Nederlandse adp-aanbieder aan een propositie van low-code en no-code software, waarmee eindklanten supersnel kunnen innoveren. Ceo Chris Obdam vertelde hierover tijdens het event Betty Blocks On Stage in Alkmaar.

Betty Blocks is een softwarebedrijf uit Alkmaar en aanbieder van een succesvol no-code rapid application development platform (adp). Jaarlijks houdt Betty Blocks een evenement voor klanten en partners, dit jaar in het nieuwe kantoor aan de Pettermerstraat 7 in de kaasstad, vlakbij het Beatles Museum. Ceo Chris Obdam van Betty Blocks verwelkomende ruim driehonderd aanwezigen. Die kwamen niet alleen uit Nederland, maar ook uit landen als Australië en de VS. Betty Blocks heeft West-Friese wortels, maar is bezig een wereldwijd softwarebedrijf te worden.

Citizen developers

De bezoekers werden bijgepraat over de activiteiten van Betty Blocks, en vooral over de opkomende 'citizen developer'. “Dit nieuwe type ontwikkelaar, vaak werkzaam op een businessafdeling en niet op een IT-afdeling, kan een organisatie snel laten innoveren”, vertelde Obdam. “Organisaties staan onder druk om in hoog tempo nieuwe zakelijke oplossingen beschikbaar te hebben, maar hun IT-afdelingen kunnen daar niet altijd aan voldoen. Platforms zonder code, zoals het adp van Betty Blocks, kunnen de druk op IT-afdelingen verminderen doordat daarmee ook 'burgerontwikkelaars' zelf applicaties en oplossingen kunnen ontwikkelen.”

Niet-IT'ers spelen volgens Obdam een steeds grotere rol bij de ontwikkeling van applicaties. “Citizen developers vervullen vaak verschillende rollen binnen een businessafdeling en weten precies welke nieuwe applicaties hun organisatie nodig heeft. Ze hebben net genoeg IT-kennis om deze toepassingen met behulp van een adp te kunnen maken, maar het zijn geen 'hardcore softwareontwikkelaars'. Het zijn mensen die vooral oog hebben voor het eindresultaat.”

Forrester

John Rymer, vice president en principal analist bij onderzoeksbureau Forrester, sprak ook tijdens het Betty Blocks event. Rymer onderscheidt drie soorten burgerontwikkelaars. “Om te beginnen de line-of-business (lob) ontwikkelaars”, vertelde hij in Alkmaar. “Deze mensen hebben al langer ervaring met applicatieontwikkeling, maar hun expertise ligt vooral op het gebied van bedrijfsprocessen. Lob-ontwikkelaars werken vaak al langere tijd intensief samen met de IT-afdelingen in hun organisaties.”

Ten tweede zijn er de business developers. “Denk daarbij aan zakelijke experts die als een soort 'tweede ontwikkelaars' apps of andere aanvullende IT-oplossingen bouwen, soms zelfs in hun vrije tijd. Deze zakelijke ontwikkelaars worden gemotiveerd door de uitdagingen van technische problemen, en hebben meestal een enigszins technische achtergrond. Ze hebben bijvoorbeeld tijdens hun studie programmeerlessen gevolgd.”

Als derde is er een groep ‘power users’, aldus Rymer. “Deze 'krachtige gebruikers' zijn vaak parttime ontwikkelaars die voor eigen gebruik apps bouwen om hun taken beter te kunnen stroomlijnen. Denk aan iemand die het gebruik van spreadsheets van Microsoft Excel of databases pusht om de workflow van kantoorwerkzaamheden te verbeteren. Een power user ontwikkelt applicaties als hulpmiddelen om de eigen teams beter georganiseerd of sneller te laten werken, maar werkt vooral aan persoonlijke apps.”

Iedereen software developer?

Rymer presenteerde een visie waar de propositie van Betty Blocks uitstekend op aansluit, zo vervolgde Obdam. “Ons no-code platform geeft citizen developers precies de tools die ze nodig hebben, en IT-afdelingen blijven bij het volledige ontwikkelingsproces betrokken. Met onze producten kan het project van een citizen developer bovendien eenvoudig worden overgezet naar een IT-afdeling, bijvoorbeeld als voor de toepassing een robuustere infrastructuur, onderhoud, implementatie of voorbereiding op schaalbaarheid nodig is.”

De rol van de citizen developer wordt volgens Obdam steeds belangrijker en het no-code platform van Betty Blocks wordt steeds eenvoudiger te gebruiken. Chris Obdam verwacht daarom dat rond 2023 iedereen zelf software kan ontwikkelen. “Er zal ook steeds meer worden hergebruikt; ook dat maakt zelf software ontwikkelen voor een niet-IT'er gemakkelijker. Met ons adp gaan we nieuwe stappen zetten, ook op het gebied van machine learning en artificial intelligence.”

Nieuwe klanten

Betty Blocks slaat aan, constateerde een tevreden Chris Obdam. “Zowel bij eindgebruikers als bij IT-dienstverleners, zoals resellers en consultants. Het afgelopen jaar mochten we veel nieuwe klanten begroeten, zoals de Nederlandse Gasunie, Univé, KPMG, BDO, de gemeente Amsterdam, ABN AMRO, Eneco en de gemeente Den Haag. Internationaal zien we nieuwe klanten als Key verschijnen, een facility management softwarespecialist uit Schotland. Voor de internationale zorginstelling European Association of Urology (EAU) ontwikkelden we een online platform, bedoeld voor deelnemers aan een EAU-conferentie in Kopenhagen. Steeds meer organisaties kiezen voor Betty Blocks. Voeger waren we de ‘derde upcoming player’, maar nu zien mensen dat ze ons platform prima kunnen gebruiken als hoofdplatform of naast platformen van andere ontwikkelaars (zoals Mendix en OutSystems, red).”

Partners

Betty Blocks wil doorgroeien met verschillende IT-partners, vertelde Obdam op het event. “We zoeken partners met een focus op low-code en no-code; daar zijn we voor opgericht. Verder werken we veel samen met consultancypartners die focussen op organisatieveranderingen, zoals IG&A uit Utrecht.”

Betty Blocks wil het eigen software development platform constant vernieuwen, zo besloot Obam. “Betty 6 heeft de nodige toevoegingen gekregen. We willen complexe applicaties beschikbaar maken voor mensen zonder ontwikkelachtergrond. Betty Blocks heeft mensen met genoeg development kennis in huis om de bouwblokjes te maken waarmee digital citizens aan de slag kunnen. Wij faciliteren de kennisoverdracht van de ervaren naar de niet-ervaren ontwikkelaar.”

Door: Witold Kepinski

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!