Witold Kepinski - 25 april 2018

“IT-er van de toekomst komt zonder schroevendraaier”

“IT-er van de toekomst komt zonder schroevendraaier” image

De IT-markt staat aan het begin van grote veranderingen. Vincent Verbiesen, algemeen directeur en mede-oprichter van Protinus IT, verwacht meer toegevoegde waarde uit software. Een ware aardverschuiving naar cloud, een andere rol voor resellers en distributeurs én een enorme toenemende vraag naar storage. In dit artikel werpt hij een blik op de toekomst.

Dat er in de IT een nieuw tijdperk aangebroken was merkte Verbiesen maar al te goed toen hij 10 jaar na de IT-bubbel midden in de crisis startte met Protinus IT. “We zijn begonnen in een tijd waarin het economisch behoorlijk slecht ging in Nederland. De IT-sector begon zich te realiseren dat de rek er definitief uit was: de traditionele IT moest plaats maken voor een nieuw en eigentijdser model.”

In de afgelopen zeven jaar – tussen de crisis en nu – heeft Verbiesen verschillende ingrijpende veranderingen zien plaatsvinden. De belangrijkste verandering die hij gezien heeft is dat het moeilijker is geworden om onderscheidend te zijn. “Dit geldt zowel voor resellers, distributeurs maar ook voor fabrikanten.”

Onderscheidend

Dat het moeilijk is om onderscheidend te zijn ten opzichte van de concurrentie heeft volgens de mede-oprichter van Protinus IT verschillende oorzaken. “Het lijkt wel of alle partijen aan het wachten zijn, waar de nieuwste technologische ontwikkelingen naartoe gaan. De ontwikkeling van bepaalde traditionele technologieën lijken voor het eerst wat te stagneren. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de huidige discussies en voorspellingen over de Wet van Moore.”

Daarnaast ziet hij dat de markt aan het verschuiven is van hardware en front-end oplossingen naar software. “Hardware is commodity geworden, front-end is prosumer geworden. “Front-end oplossingen komen eigenlijk nog maar bij een paar Chinese fabrieken vandaan. De markt is ontzettend aan het uitdunnen, er zijn minder fabrikanten en ze maken steeds meer IT van goede kwaliteit.”

Als voorbeeld noemt hij laptops. “Een slechte laptop bestaat niet meer. Als je een A-merk kiest heb je altijd een goede machine.” Om ook in de toekomst een interessant aanbod te hebben voor klanten moeten bedrijven daarom volgens Verbiesen inzetten op software en het liefst in de cloud. “Daar zit hun toegevoegde waarde en onderscheidend vermogen tegenwoordig.”

Toekomst

Ook voorziet Verbiesen verschillende ontwikkelingen die de komende jaren invloed zullen hebben op de vraag vanuit de markt naar IT-oplossingen. “Ik verwacht dat er nog een paar hele grote veranderingen aankomen in IT. Denk bijvoorbeeld aan de naderende generatie kwantum computers en de opkomst van artificial intelligence. Ik denk dat we in de toekomst op zo’n andere manier omgaan met storage, dat we niet meer denken aan storage in fysieke zin. Cloud gaat uiteindelijk toch heel normaal worden, ook voor grote organisaties. IT als commodity is al normaal geworden. De markt is zich daar klaar voor aan het maken.”

“Wat wij zien bij veel grote bedrijven is dat ze nog niet klaar zijn voor een volledige overstap naar de cloud, maar wel graag los willen komen van hun huidige legacy om zodoende beter klaar te zijn voor de toekomst.” merkt Verbiesen. “Een aantal kiezen als tussenstap voor een Private-Cloud.” De reden dat de rijksoverheid en de corporate bedrijven nog niet geheel cloud-ready zijn, heeft volgens Verbiesen te maken met de enorme omvang van de te nemen stappen hiertoe, alsmede ook de hiermee gepaard gaande regelgeving en securityvraagstukken.

Voorbereiding

Om klaar te zijn voor de nieuwste technologische ontwikkelingen is het belangrijk dat bedrijven niet achteroverleunen. “Hoewel niemand precies de toekomst kan voorspellen, is het wel belangrijk om je nu al klaar te maken en ervoor te zorgen dat je als organisatie hierop in kunt spelen. Hier zijn keuzes tot op strategisch niveau voor noodzakelijk. Deze keuzes zullen niet alleen op technologisch vlak gemaakt moeten worden, maar er zal ook een échte verandering moeten komen op het gebied van IT-contracting en leveranciersmanagement.

Om met die verandering om te gaan, kunnen organisaties verschillende dingen doen. “Organisaties kunnen er voor zorgen dat ze alvast los komen van de legacy en zich klaar maken voor cloud. Maar we moeten er tevens voor zorgen dat organisaties in staat worden gesteld om op elk gewenst moment te kunnen inspelen op of investeren in nieuwe out-of-the-box oplossingen. Neem bijvoorbeeld storage. Niemand heeft de storage groei van de afgelopen jaren goed kunnen voorspellen, maar we kunnen er vanuit gaan dat de vraag naar storage ook de komende jaren exponentieel gaat groeien.” In sommige gevallen zullen we ook hier zelfs moeten openstaan voor tussenoplossingen.

De nieuwe IT-er

Om slim om te gaan met de nieuwste technologieën en ontwikkelingen in de markt is er volgens Verbiesen meer nodig dan een IT-er met programmeervaardigheden of een handige systeembeheerder met schroevendraaier. “Het is absoluut niet meer de systeembeheerder van vroeger. Het is iemand die alleen cloud-based denkt. Die denkt in federaties, die kijkt wat er te koop is in de wereld en zijn proces daar naartoe durft te brengen. Mensen die dat kunnen, dat zijn de nieuwe IT-ers.”

“Ik denk dat er een nieuwe generatie IT-ers opgestaan is die op een andere manier naar systemen en technologie kijkt”, stelt Verbiesen. “Kijk maar hoe onze kinderen met sociale media omgaan. Zij zijn er aan gewend dat sociale media een normaal onderdeel van hun leven uitmaakt. Ik denk dat de nieuwe generatie veel losser in de IT zal staan.”

De nieuwe IT-er gaat de markt gebruiken vanuit een specifieke toegevoegde waarde, verwacht Verbiesen. “En dat is ook de Protinus gedachte. Als je de jongeren nu naar een oplossing laat zoeken op internet, zoeken ze een applicatie, app of een API. Techniek is tot nu toe veel te veel verkocht op hoe mooi de oplossing is. De nieuwe technologie zal meer en meer op toegevoegde waarde gericht zijn. Organisaties die zich dat realiseren en hierop kunnen inspelen, zullen voorop lopen en zorgen dat ze niet op achterstand komen te staan.”

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!