Redactie - 27 april 2018

Digitale ambities van het kabinet worden zichtbaar

Digitale ambities van het kabinet worden zichtbaar image

De eerste resultaten van de uitwerking van de digitale kabinetsambities zijn een feit. Minister Grapperhaus publiceerde vorige week de NCSA, de nationale cyber security agenda. Het ministerie van EZK publiceerde de roadmap veilige hard- en software, en werkt verder aan de brede agenda digitalisering. Met minister Grapperhaus spreken we in het gezelschap van maatschappelijke organisaties, wetenschap en platforms over een integrale, privaat-publieke aanpak van kinderporno. In maart mochten we in de Tweede Kamer onze visie geven op de ontwikkelingen en problematiek rond 5G, als onderdeel van het connectiviteitsbeleid.

Kortom, DINL is als spreekbuis van de sector digitale infrastructuur volop aanwezig bij deze en andere gesprekken. We nemen de gelegenheid om onze visie op digitalisering, onderwijs en cyber security te geven, vanuit het perspectief van de digitale infrastructuur en vanuit onze cultuur en dynamiek van digital natives. We mogen er trots op zijn dat we als sector onze krachten zo hebben weten te bundelen dat we met ons gemeenschappelijk en breed gedragen geluid over een vrij, open en veilig internet en de digital mainport een vaste plek hebben gekregen aan de tafels waar dat beleid wordt ontwikkeld.

Tegelijkertijd blijven er zorgen over het ontbreken van visie op digital natives, en digitale infrastructuur in de digitale agenda. Beleidsmakers hebben moeite met het expliciet benoemen van de "native" internet- en platform economie, als een specifieke groeifactor voor Nederland. De zorgen over de ethiek van enkele spelers, kunnen gemakkelijk ontaarden in wet- en regelgeving die juist die digital natives, meest kleine bedrijven, hard raakt. Eerdere ontwikkelingen binnen de telecom markt illustreren hoe uiteindelijk start-ups daar nauwelijks nog kansen hebben.

Er zijn bovendien concrete knelpunten, die Nederland in de gevreesde "stall-out" zone kunnen brengen die het WEF (World Economic Forum) beschrijft. DINL deelnemer Dutch Data Center Association luidt de noodklok over het te lage tempo van ontwikkeling van het elektriciteitsnetwerk, waardoor de groei in die regio dreigt te stagneren. Binnen het connectiviteitsbeleid is nauwelijks ambitie te vinden op het gebied van vaste netwerken en indoor netwerken. De problematiek rond het vrijgeven van de belangrijkste frequenties voor 5G, de 3.5 Ghz band, zit muurvast. Ook is er geen beleid voor de connectiviteit dieper in het internet, die in hoog tempo verandert als gevolg van de enorme toename van video verkeer. Digital startups hebben moeite met het doorgroeien naar scaleups, enzovoorts.

Er blijft daarom volop werk aan de winkel voor DINL om beleidsmakers en politici te vertellen over de Nederlandse digitale mainport. We vragen om beleid om die positie te versterken en de privaat -publieke samenwerking daadwerkelijk vorm te geven.

Door: Michiel Steltman (foto), Directeur DINL

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!